Ako prebieha prijímanie žiakov na našu školu a rozdeľovanie žiakov do tried?

Hoci by sme radi prijali do našej školy všetkých uchádzačov, pri prijímaní žiakov do našej školy sme značne limitovaní počtom tried a budov, ktoré máme k dispozícii a v prípade gymnázia aj počtom miest, ktoré nám určuje Žilinský samosprávny kraj. Práve pre obmedzené priestorové podmienky, niektoré roky otvárame 2 triedy v prvom ročníku a niekedy 3 triedy.
Pri prijímaní žiakov na jednotlivé stupne vzdelávania sa snažíme zachovať kritériá objektívnosti, spravodlivosti a rovnakého prístupu.

 

Kritéria prijatia do materskej školy

Prijímanie do EMŠ bolo vykonané na základe žiadosti zákonného zástupcu. Pri prijímaní rozhoduje vek dieťaťa. V prípade vysokého záujmu sú uprednostňované deti z evanjelických rodín, súrodenci detí z ESŠ a deti zamestnancov ESŠ. Pri výbere detí sa tiež zohľadňuje vek dieťaťa vo vzťahu k počtu voľných miest v jednotlivých vekových kategóriách (triedach).
 Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:
  • spravidla dieťa od troch do šiestich rokov veku,
  • dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a ktorému bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky,
  • dieťa, ktorému bolo dodatočne odložené plnenie povinnej školskej dochádzky,
  • dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
 Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa:
  • ktoré dovŕšilo piaty rok veku,
  • s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,
  • s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.
Výnimočne možno do materskej školy prijať aj dieťa od dvoch rokov veku, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky (predovšetkým kapacitné podmienky).
Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky a to ani na adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt.
V nadväznosti na skutočnosť, že dieťa od dvoch rokov veku možno prijať len výnimočne, riaditeľ materskej školy nesmie pri prijímaní uprednostniť deti mladšie ako tri roky (stále ide o deti od dvoch rokov) pred prijatím starších detí. Deti mladšie ako tri roky (teda deti od dvoch rokov veku) možno prijať len vtedy, ak sú uspokojené žiadosti rodičov/zákonných zástupcov detí, ktoré dovŕšili piaty rok veku, detí s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a detí s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky, ako aj detí vo veku od troch rokov.

 

Organizácia  a kritéria prijímacieho konania – zápis do 1. ročníka ZŠ

V Evanjelickej základnej škole sme v školskom roku 2020/2021 otvorili dve triedy 1.ročníka ZŠ so 40 žiakmi. Prijímanie sa uskutočňovalo na základe žiadosti zákonného zástupcu. Prijímanie žiakov do 1. ročníka sa uskutočnilo na základe zápisu do školy, ktorý bol pre tento školský rok realizovaný dištančne.
Priebeh zápisu a podmienky prijatia
  • Zákonný zástupca poskytol škole vyplnené zverejnené dokumenty.
  • Pri prijímaní rozhodovala úroveň školskej zrelosti.
  • Dieťa získalo body za:
    • Poskytnuté vyplnené pracovné listy a dokumenty  – 59 bodov
    • Ďalej mohlo získať body:
      • Za absolvovanie predškolského vzdelávania v Evanjelickej materskej škole v Martine – 2 body
      • Za súrodenca, ktorý navštevuje Evanjelickú spojenú školu v Martine – 2 body
Dieťa bolo prijaté na základe umiestnenia podľa počtu získaných bodov.
Deti boli po absolvovaní zápisu zoradené do zoznamu podľa získaných bodov od najvyššieho počtu bodov po najnižší počet získaných bodov.

 

Kritéria prijatia na gymnázium

Za posledné dva roky sme do gymnázia prijímali 48 žiakov. Podmienkou prijatia každého uchádzača je úspešné vykonanie prijímacích testov.
V prípade úspešného vykonania prijímacej skúšky sa do celkového počtu získaných bodov zarátava počet získaných bodov z prijímacej skúšky a
  • počet bodov získaných splnením podmienok stanovených zriaďovateľom k prijatiu na štúdium,
  • body za dve najvyššie dosiahnuté umiestnenia za posledné dva školské roky a aktuálny školský rok v nasledujúcich predmetových olympiádach: matematická, fyzikálna, chemická, biologická, geografická, dejepisná, technická, olympiáda v informatike, zo slovenského jazyka, cudzích jazykov, biblická a pytagoriáda,
  • body za predchádzajúce štúdium v priebehu posledných štyroch rokov na evanjelickej škole v dĺžke minimálne jeden školský rok za priemerný prospech za dve posledné klasifikačné obdobia
Ďalších 8  bodov, ak žiak predloží potvrdenie o konfirmácii a
  • body za výchovno-vzdelávacie výsledky zo základnej školy.
Uchádzači o prijatie sú po vykonaní prijímacej skúšky zoradení do zoznamu podľa získaných bodov od najvyššieho počtu bodov po najnižší počet získaných bodov.
Uchádzač o štúdium môže získať maximálne 180 bodov

 

Rozdelenie žiakov 1. ročníka gymnázia do tried

Žiakov do jednotlivých tried a skupín rozdeľujeme na základe vstupných testov z anglického jazyka tak, aby v každej skupine boli žiaci rôznej úrovne a tiež približne rovnaký počet chlapcov a dievčat. Cieľom je pomiešať skupiny tak, aby si navzájom pomáhali a spolupracovali, získali nových priateľov a boli spolupracujúcimi.