Predstavujeme: Rachel Lulich

Na škole od septembra pôsobí naša nová americká lektorka, Rachel Lulich. Učí na gymnáziu v maturitnom ročníku konverzačnú angličtinu a tretiakov gymnazistov „speaking, writing“ a literatúru.

Rachel, odkiaľ pochádzaš?
Pôvodom som zo štátu Indiana. Vyrastala som v štátoch Oregon a Washington. Mám dvoch starších bratov. Ako stredoškoláčka som bola na výmennom pobyte v Nemecku, kde som sa dostala k aktívnej kresťanskej viere.

Počuli sme, že máš ukončených viacero škôl. Ako je to s tvojím vzdelaním?
V roku 2006 som získala bakalársky titul z Univerzity v Oregone. Tam som bola aktívnou členkou organizácie Navigators, ktorá sa sústredí na kresťanské učeníctvo. Po skončení vysokej školy som pokračovala v štúdiu filmárstva v Bostone, a následne som išla ako učiteľka konverzačnej angličtiny budúcich učiteľov na univerzitu do severovýchodnej časti Číny. Potom som šesť rokov pôsobila v americkom letectve ako arabistka. Jeden mesiac som mala možnosť intenzívnej jazykovej prípravy v Jordánsku, a tiež som niekoľko mesiacov pôsobila v Afganistane. V roku 2014 skončilo moje pôsobenie v americkej armáde, a tak som pokračovala v magisterskom štúdiu v oblasti knižného vydavateľstva na Portlandskej univerzite v Oregone.

V akej oblasti si doteraz pracovala?
Založila som si vlastnú spisovateľskú firmu, a pracovala som ako spisovateľ na voľnej nohe. Vydala som knihu autorských básní s náboženskou tematikou a divadelnú hru o období nemeckej vyznavačskej cirkvi z obdobia 30-tych rokov v hitlerovskom Nemecku. Túto hru som aj naštudovala a uviedli sme ju v našom cirkevnom zbore v Oregone. Následne som sa vrátila bližšie ku svojej rodine do Indiany, kde som viac písala a a učila som sa písať pre televíziu. Aktuálne dokončujem svoju prvú sci-fi knižku, ktorej dej sa odohráva v blízkej budúcnosti. Dúfam, že sa mi ju podarí čoskoro dokončiť, keďže aktuálne už učím na škole na plný úväzok.

Ako si sa dozvedela o možnosti učiť na našej škole?
Celé sa to zbehlo veľmi rýchlo. Moja teta je jedna z tých Američanov, ktorí sem pravidelne chodievajú v letnom období. Koncom augusta som napísala do školy, či je záujem, aby som prišla, tretieho septembra prišla odpoveď, že ma tu potrebujete, piateho sme sa dohodli, že prídem, a hneď ten víkend som už sedela v lietadle. Do Martina som dorazila v pondelok, a od stredy som už bola v triede v úlohe lektorky angličtiny. Považujem to za veľký Boží zázrak – aj to, že som dostala príležitosť prísť, aj že sa mi všetko podarilo tak rýchlo vybaviť.

Na čo sa na Slovensku najviac tešíš?
Najviac sa teším na spoznávanie svojich študentov, a na to, že im môžem pomôcť so schopnosťou plynule komunikovať v cudzom jazyku. Veľmi mi zachutila Kofola, úplne super sú vaše halušky. A začínam sa učiť po slovensky…

Rachel, držíme ti palce, prajeme Božie vedenie a požehnanie!