Predstavujeme: Zuzka Kubíková

Zuzka Kubíková ako prvá z našej školy dosiahla ocenenie Strieborná úroveň v Medzinárodnej cene vojvodu z Edimburghu (DofE).

Zuzka, aký je tvoj naj zážitok z programu DofE?

Skrze DofE program som spoznala nových ľudí a začala robiť veci, ktoré by som pravdepodobne sama od seba nezačala, no najlepším zážitkom sú pre mňa isto expedície. Aj keď v takmer každý moment expedície, keď kráčate do nekonečného kopca v extrémnych horúčavách alebo absolútnom lejaku, chcete všetko zabaliť a ísť domov na gauč, tak spomienky na túto časť programu sú tie najlepšie.

Páči sa mi, že pri DofE expedícii sa často spoja v jednu skupinu ľudia, ktorí sa pred tým nepoznali a stane sa z nich takmer rodinka, že spoznáte už blízkych ľudí v absolútnej kríze a spoločne si pripravíte jedno teplé jedlo, ktoré, ak máte šťastie, zjete pri zapadajúcom slnku na tokajských viniciach… hneď vedľa rómskej osady, aby to nebola až príliš veľká idylka.

Čo najdôležitejšie si sa v programe naučila? / Čo ti DofE dáva v tvojom osobnom rozvoji?
Každá kategória mi dala niečo iné, podľa toho, aké činnosti som si vybrala. Vo všeobecnosti ma DofE učí pravidelnosti, čo je veľmi potrebné, lebo si myslím, že je jednoduché spraviť niečo raz, odškrtnúť si, že som to spravila a už nikdy sa ku tomu nevrátiť. Takisto sa učím lepšie si zorganizovať čas, keďže aktivity je potrebné robiť pravidelne každý týždeň.

Z čoho všetkého sa skladá DofE?
DofE sa skladá zo štyroch častí a môžete ho absolvovať v troch kategóriách. Prvá je bronzová, kde je potrebné aktivity robiť po dobu 3 mesiacov, okrem jednej hlavnej, ktorej sa venujete 6 mesiacov. Aktivity si vyberáte v kategóriách športu, dobrovoľníctva a skillu (zručnosti). Súčasťou programu je aj dobrodružná expedícia, kedy strávite v skupine v prírode s aktívnym pohybom 2 dni a jednu noc a neoficiálnym hlavným cieľom je prežiť.

Čo ťa motivovalo zapojiť sa do tohto programu?
Popravde to bolo tak, že prvý krát nám bol program predstavený pani učiteľkou Budiskou. Vtedy sme ešte nikto, ani pani učiteľka, poriadne nevedeli o čo sa presne jedná a chceli sme si všetci, čo sme sa do programu v ten rok zapojili, iba vyskúšať niečo nové. Najskôr to teda nebola motivácia, skôr zvedavosť… a chuť spraviť pani učiteľke Budiskej radosť.

Akým aktivitám a cieľom si sa v DofE venovala?
V oblasti skillu to bola najskôr hra na klavíri, potom učenie nórčiny, a teraz v zlatej úrovni sa venujem riadeniu vlastnej značky a učím sa základy marketingu. V športových aktivitách som mala za cieľ prejsť vrcholy Krivánskej Malej Fatry, mať celoročný priemer prejdených 10 km za deň a momentálne som sa začala zaujímať o lezenie a plánujem si podľa toho nastaviť aj cieľ v zlatej úrovni DofE. V oblasti dobrovoľníctva sa od začiatku venujem aktivitám v Komunitnom centre Bambusky, kde sa s deťmi hrám alebo učím.

Ako prebieha komunikácia s vedúcimi programu? Aká je ich úloha?
Komunikácia prebieha dobre, vedúci je veľmi nápomocný, nemôžete však očakávať, že vám vymyslí aktivity aj ciele, nebolo by to výhodné ani pre jednu stranu. Vy ste ten, ktorý budete za svoj výber a aktivity zodpovedať, vedúci vás nasmeruje, pomôže vám všetko hlbšie premyslieť a dá vám na vec objektívnejší pohľad.

Na čo slúži on-line DofE app-ka?
Do DofE online appky si zadávate každú vašu aktivitu, ktorú robíte. Napíšete ku nej krátky popis o tom ako sa Vám darí, ako ste sa posunuli, alebo naopak čo Vám treba zdokonaliť. Môžete ku zápisom pridať aj fotografiu, buď ako dôkaz, alebo ako viditeľný výsledok posunu.

Na záver programu je slávnostná ceremónia oceňovania absolventov programu. Čo je na nej najzaujímavejšie?
Pre mňa je na ceremóniách najlepšie to, keď uvidíte koľko veľa ľudí vo vašom veku je aktívnych, ambicióznych a chce spraviť niečo dobré pre svoj rast a aj pre okolie, v ktorom žije. Pre mňa osobne to je veľmi motivujúce.

Čo je na DofE najťažšie?
Pre mňa osobne, je stále najťažšie, aj po dvoch skončených úrovniach, robiť aktivity pravidelne.

Zo začiatku však môže byť najťažšie nájsť si tú správnu aktivitu a stanoviť si SMART cieľ, ktorý pre vás nebude demotivujúci, ale ani príliš jednoduchý. (Ak chcete vedieť, čo naozaj SMART cieľ znamená, začnite robiť DofE!)

Prečo by si odporučila DofE mladším spolužiakom?
Myslím si, že každému jednému žiakovi má DofE čo ponúknuť. Posuniete sa jednak v kategóriách, ktoré si zvolíte, no takisto k tomu všetkému patria aj praktické “zručnosti”, ktorým sa počas programu naučíte, ako napríklad vytrvalosť, sebadôvera, obetavosť, zodpovednosť, sebapoznanie a mnoho iných.

Takisto je super pocit byť súčasťou niečoho, čo je uznávané na medzinárodnej úrovni, a tým pádom Vám môže pomôcť uplatniť sa, či už na škole alebo v kariére, aj v zahraničí.

P.S. Keďže chceme program DofE ponúknuť čo najväčšiemu počtu našich študentov, stále hľadáme nových vedúcich či už z radov učiteľov, alebo rodičov. NAteraz sú vedúcimi v programe učitelia Ivana Čermáková, Tomáš Gulán, Roman Minek a Martin Štubňa. Viac informácií o programe DofE na www.dofe.sk, prípadne u školského koordinátora programu GUT.