Soňa Kmeťová

Soňa Kmeťová, študentka štvrtého ročníka gymnázia, je dvojnásobná víťazka speváckej súťaže Duchovná pieseň. Ako prvá naša študentka vystupovala v októbri v Talkshow Mariana Lechana v priestoroch Slovenského komorného divadla v Martine.

Soňa, ako si sa ocitla na „doskách, ktoré znamenajú svet“?
Dostala som sa tam vďaka svojmu spoluhráčovi z kapely Surprise, Stanovi, ktorý v divadle hráva pravidelne, v divadelníckej kapele Bendelémtéeš. Na októbrovú show im chýbala pravidelná speváčka Alenka Pajtinková, tak navrhol mňa. Tá príležitosť sa nedala odmietnuť. Bola to nádherná skúsenosť, na ktorú určite nezabudnem.

Prezraď nám niečo zo zákulisia nácvikov s hudobníkmi vo veku tvojich rodičov.
Vždy je to kopa zábavy, zdieľanie príhod či vtipov. Taktiež ma fascinuje, keď ľudia vedia hrať ozaj dobre na nástroj… a keďže sa teraz často stretávam iba s profesionálmi, ktorí sa už nudia pri hraní obyčajných akordov, radi vymýšľajú a experimentujú. Ja síce dostávam zimomriavky
pri najmenšej zmene harmónií, no pre nich je to „normálka“. Vtedy viem, že je ešte veľa, čo sa mi treba naučiť, no cením si túto možnosť, učiť sa od najskúsenejších.

Kde všade aktuálne spievaš?
Okrem štúdia spevu v Súkromnej základnej umeleckej škole M. Haľamovej som v našej školskej kapele a po novom aj v Surprise, čo je kapela, ktorá vznikla len v apríli veľmi milým spôsobom. Pán učiteľ Tomáš Gulán mi navrhol, či by sme ja a Vilo Kováč s nimi neskúsili niečo takéto, že v Martine chýba zábavová kapela, taká, čo by hrala známe veci, na ktoré chcú ľudia ich generácie tancovať. Samozrejme, že som
z myšlienky bola nadšená a po pár nácvikoch sme už boli funkčná kapela, ktorá si svoje debutové vystúpenie odbila priamo na námestí, v rámci Fan Zóny počas Majstrovstiev sveta
v hokeji.

Kde vás budeme môcť najbližšie počuť?
Najbližšie sa chystáme vystúpiť na Medzinárodnom festivale klobás už 9.11. ako predskokani kapely Horkýže Slíže. Neskôr v novembri pripravujeme spomienkový výchovný koncert
pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie, ktorý odznie na martinských školách. Pre našich žiakov vo štvrtok 14.11. v aule Biblickej školy. Je to veľmi silná myšlienka, kedy školákom priblížime dobu pred revolúciou, už len vďaka zimomriavkovým posolstvám z piesní. Spomienková udalosť sa bude konať aj na námestí 17.11. a tam taktiež nebudeme chýbať. Následne v piatok 22.11. pripravujeme tancovačku Let´s Party pre naše školské rodičovské združenie v Penzióne Ľadoveň, takže na november máme naozaj plný program.

Dá sa na hudbe zarobiť?
Zrejme, áno, ale to by sa tomu musel človek venovať full-time a ako hovoria všetci muzikanti, najprv splatiť všetky dlhy za nástroje a techniku. My ale uprednostňujeme akcie benefičného charakteru. Či už ako školská kapela A#, alebo ako Surprise, stále sme ľudia, ktorí radi nezištne pomáhajú. A ak sa to dá uskutočniť hudbou, nie je nič viac, čo by sme si mohli priať. Aj preto plánujeme viacero benefičných vystúpení, o.i. na dvoch martinských benefičných plesoch – SPOSA a tiež Matka a dieťa Turca.

Plánuješ sa hudobnému umeniu venovať v budúcnosti profesionálne?
Rozhodne nemienim prestať spievať a vystupovať, pretože v tom som našla svoju vášeň a útočisko, a najradšej by som sa tomu venovala celý život, ale uvidíme, ako sa to všetko vyvŕbi. Chcela by som ísť študovať niečo s hudobným priemyslom, tak snáď sa mi podarí nejako do neho zapadnúť.

Tvoj obľúbený autor/interpret? Prečo?
Teraz, ak toto čítajú moji kamoši, smejú sa a prevracajú oči. Všetci moji blízki vedia, že je to Lorde, pretože ju spomínam naozaj často a uvedomujem si, že to občas môže byť až otravné, ale keď ona má tak dobrú hudbu. Páči sa mi, že si píše vlastné texty, vymýšľa nové veci, nadčasové piesne, spolupracuje s minimom producentov, takže tieto výmysly naozaj pochádzajú hlavne z jej hlavy, má charakteristický hlas, jednoducho všetko, čo by podľa mňa mal správny umelec mať.

Spievaš aj v našej školskej kapele. Čo je v nej tento školský rok nové?
Je super, že sa k nám pridalo viacero mladších spolužiakov. Rozrástli sme sa tak, že sa ozaj máme problém všetci zmestiť do malej školskej skúšobne. Aj nástrojov a mikrofónov by sme potrebovali akosi viac. Nedávno sme ako A# absolvovali dvojdňové sústredenie, kde sme sa naučili veľa nových vecí, bolo nás tam šesť speváčok, dvaja huslisti, tri klaviristky… celkovo šestnásť. To je zatiaľ školský rekord.

Čo čaká školskú hudobnú skupinu v najbližšom období?
Pracujeme na nových piesňach, ktoré budeme postupne prezentovať, a keďže sa blížia vianočné sviatky, určite sa budeme podieľať na programoch na rôznych školských akadémiách. A# sa tiež objaví na „novembrovom Divadelnom námestí“ 17.11., školskom plese a na každých školských, či rodinných službách Božích. Radi by sme tiež zopakovali pravidelnú účasť
na Prehliadke umeleckej tvorivosti cirkevných škôl v Košiciach, či zájazd do partnerského mesta Báčsky Petrovec. To ale až na jar… najprv ešte musíme poriadne pocvičiť.

Ďakujem za rozhovor!
Tomáš Gulán, vedúci školskej kapely