HAPPY BIRTHDAY, DEMOCRACY!

V tomto roku si pripomíname okrúhle a veľmi významné 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorá ukončila niekoľko desiatok rokov trvajúci totalitný režim v našej krajine a priniesla počiatky demokracie do našej spoločnosti.

Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli 17. novembra od 17-tej hodiny zorganizovať verejné občianske zhromaždenie na Divadelnom námestí v Martine, aby sme si tento míľnik našej novodobej histórie uctili. V rámci viac než dvojhodinového programu vystúpili rečníci z učiteľskej, študentskej, lekárskej, divadelnej a cirkevnej obce. Príhovory striedali hudobné vystúpenia umelcov z Martina, ako napríklad Juraja Hnilicu, divadelnej skupiny Bendelemtéeš zloženej z hercov SKD Martin, kapely DeArt, školskej kapely Evanjelického gymnázia v Martine A-sHarp, mladej hudobnej skupiny Surprise a na záver podujatia vystúpil spevokol Cantica Collegium Musicum s piesňami „Kto za pravdu horí“ a so štátnou hymnou Slovenskej republiky. Všetci spomínaní umelci vystúpili na podujatí bez nároku      na honorár, čo si ceníme ako ich veľký vklad do tejto spomienky a príklad občianskej angažovanosti.

Ďakujeme tiež všetkým podporovateľom – firmám aj jednotlivcom, ktorí cez transparentný účet pomohli s financovaním tejto akcie. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a ľuďom dobrej vôle, s ktorými sme sa stretli na námestí pri oslave našej mladej demokracie.

Reportáž z občianskeho verejného zhromaždenia na TV Turiec

Celá akcia bola odvysielaná live online.