Dobrovoľníctvo alebo Upracme si Martin

Už niekoľko týždňov mesiac september vládol nielen kalendárom, ale aj našim životom. September však nie je len mesiacom návratu do školy. Je aj mesiacom dobrovoľníctva.

Žiť v čistom prostredí bez špiny a odpadkov je sen asi každého z nás, no nie vždy sa to stáva skutočnosťou. Na uliciach, ale aj v parkoch nachádzame odpadky, zvyšky z cigariet, ktoré bezohľadní ľudia hodili len tak na zem. Týmto prístupom k svojmu okoliu veľmi rýchlo možno dospieť k znečisteniu prostredia, v ktorom žijeme. Počas týždňa dobrovoľníctva sa konalo v našom meste veľa prospešných podujatí, a preto sme si povedali, že aj my, žiaci Evanjelickej spojenej školy v Martine, sa tiež do týchto aktivít zapojíme. Koncom septembra sme si aj vďaka pani učiteľkám nasadili rukavice, zobrali vrecia a vydali sa zbierať odpadky nielen v školskom areáli, ale aj mimo neho, a tak spraviť dobrý skutok matke prírode.

Ľudia sa na nás dívali s údivom, prekvapením, niektorí dokonca s úškrnom na tvári. No niektorí sa na nás pozerali s obdivom a pýchou, že vyrastá nová generácia, ktorej záleží na čistote životného prostredia. Nikto z nás sa nebál roboty a všetci sme spoločne priložili ruku k čistejšiemu okoliu.

Spoločne sme aspoň trochu pomohli vyčistiť areál školy i okolie centra mesta Martin. Najviac sme vyzbierali plastu, ale nechýbalo ani sklo. Je to však len zlomok toho, čo sa okolo nás nachádza. Všetci sme zodpovední za to, ako naše okolie vyzerá a hádzať vinu na iných nie je práve najrozumnejší nápad. Ako pri všetkom aj v tejto činnosti bolo treba spojiť sily a dokázať, že zbieranie odpadu má naozaj zmysel a nezatvárať tak oči pred realitou.

Na to, aby sme sa zapájali do podobných dobrovoľníckych činností netreba mať vyhradený jeden mesiac. Stačí ak po celý rok budeme chodiť s otvorenými očami, a pomáhať tam, kde je to nutné. Napríklad zodvihnúť plastovú fľašu hodenú pri ceste alebo len triediť odpad a hádzať ho priamo do určených košov. Aj naša planéta je tiež náš domov. Skúsme sa k nej tak správať, aby tu mohla byť aj pre naše deti, vnúčatá či pravnúčatá. Veď aj oni si zaslúžia žiť v čistom prostredí.

​​​​​
Andrea Bačeová, Ema Jendrušáková, Ester Šalátová
(študentky 2. ročníka)