Dobrovoľníctvo

Čo je dobrovoľníctvo? Je to činnosť, ktorú vykonávame z vlastnej vôle a nemáme za ňu žiadny finančný zisk. Dobrovoľníctvo môžeme vykonávať napríklad v útulkoch. Nemáme za to žiadne peniaze, ale pomáhame opusteným zvieratám. Ak chceme pomôcť nejakej organizácii alebo nadácii, pomôžeme im poslaním finančnej podpory. Je to naše dobrovoľné rozhodnutie.

Výhodou dobrovoľníctva je to, že ho možno robiť aj v mladšom veku, nemusíme byť dospelí. Rozvíjame tak svoje zručnosti, socializujeme sa a to sa nám môže zísť v budúcom zamestnaní.

Existujú ale aj ľudia, ktorí nie sú ochotní dobrovoľníctvo vykonávať. Dôvodom toho väčšinou je, že za to nedostávajú finančnú odmenu, a preto si radšej hľadajú brigády. Podľa zákona môžeme však brigádovať až od 15 rokov.

Dospelí potrebujú byť zamestnaní, aby mali z čoho žiť. Majú možnosť napríklad každý rok dobrovoľne darovať 2% zo svojich daní ľuďom, ktorí to potrebujú. Veľa možností ako pomáhať nájdeme na internete. Poznáme stránku dobrovoľníctvo.sk, ktorá sa zaoberá pomocou onkologickým pacientom alebo prácou asistentov v domovoch a školách.

Myslíme si, že by sme vo svojom živote mali vykonávať dobročinné aktivity. Zlepšíme tak niekomu životné podmienky. Nielenže niekomu pomôžeme, ale aj my sa budeme cítiť lepšie. Je jedno či už polejeme susede kvety, lebo je na dovolenke, alebo pomôžeme pri organizovaní nejakej školskej akcie, alebo sa zapojíme do hľadania stratenej osoby.

Ak robíme niečo preto, že nás do toho nútia, nekráčame po skutočnej ceste dobrovoľníka. Pre dobrovoľníctvo sa rozhodujeme srdcom.

Viktória Perglová a Ela Trylčová (7. ročník)