Júlia Ozaniaková

Škola: Concordia College
Štát/Krajina: Minnesota, USA
Odbor: Business Economics and Data Analytics
Double Major, International Affairs Minor
Kluby/Organizácie: Ženy v biznise, Podnikateľský klub, Organizácia pre medzinárodných študentov, Lacrosse, Ženy v STEM, Rachel Hollstadt Women in Leadership Program, Offutt school of Business – líderská organizácia (OSLO), Hosť pre 1 Million Cups, National Emerging Women in Leadership Development Institute, Global Shapers, etc.

Kde všade si študovala a prečo si sa rozhodla študovať na Concordia College?

Evanjelické gymnázium v Martine som navštevovala tri roky. Potom som odišla ukončiť moju strednú školu na Oak Grove Lutheran School vo Fargu, v Severnej Dakote. Študijný život v Spojených štátoch a všetky možnosti s ním spojené sa mi veľmi páčili, a preto som sa tu rozhodla aj ostať. Concordiu a jej campus som navštívila niekoľkokrát počas môjho štúdia na strednej škole. Zakaždým ma ohromilo neuveriteľné množstvo možností na osobný a profesionálny rozvoj študentov a taktiež obrovská podpora zo strany školy a profesorov. Rovnako sa mi veľmi páčila Fargo/Moorhead komunita a jej otvorenosť a pozitívny prístup.

Čo momentálne študuješ? Prečo si sa rozhodla študovať práve to?

Na Liberal Arts Colleges v Amerike sa mi veľmi páči, že študenti si nemusia vybrať študijný odbor hneď, ale až na konci prvého alebo druhého roku štúdia. Každý študent musí najprv prejsť určitý počet všeobecných predmetov, kde si môže vybrať to, čo ho najviac zaujíma. V mojom prípade to znamenalo, že keď som si musela vybrať predmet v odbore vedy, mala som možnosť vybrať si z takmer 50 rôznych predmetov. Študenti tak majú možnosť preskúmať ich záujmy a podľa toho si vybrať, na čo by sa chceli zamerať. Taktiež je veľmi bežné, že študenti môžu študovať 2 alebo 3 odbory naraz. Ja študujem Ekonomiku podnikania (Business Economics), Analytiku dát (Data Analytics) a Medzinárodné vzťahy (International Affairs).

Na škole máme cez 200 klubov a organizácií. Za posledné tri roky som bola prezidentkou organizácie pre medzinárodných študentov, vice-prezidentkou pre vzťahy s verejnosťou (public relations) pre podnikateľský klub, spoluzakladateľkou a sekretárkou organizácie ženy v biznise, atď. Taktiež som súčasťou dvoch „honor societies“ (čestných spolkov), do ktorých sa človek dostane iba po splnení podmienok ako výborný priemer a umiestnenie na Dean’s List (riaditeľské uznanie za študijné výsledky na najvyššej úrovni), odporúčania od profesorov a preukázaním líderstva v komunite (Barry Scholar, výskum ohľadom posilnenia postavenia žien v biznise a IT sektore, International Excellence Award, Service and Leadership Award).

Profesionálne možnosti a stáže:
Tento týždeň som ukončila moju tretiu stáž ako manažérska konzultantka pre Entreprenerdy. Entreprenerdy je podnikateľský inkubátor a má kancelárie v Nórsku, Dánsku, Švédsku, Anglicku a Južnej Afrike. Ja som pracovala s kanceláriou v Johannesburgu, ktorá pracuje spolu s korporáciami a Juhoafrickou vládou a snaží sa znížiť momentálnu, naozaj vysokú, nezamestnanosť (28.18%). Všetko, samozrejme, prebiehalo online kvôli koronavírusu, ale aj napriek tomu to bola pre mňa jedna z najlepších profesionálnych príležitostí. Počas mojich prvých dvoch rokov na Concordii som taktiež pracovala ako stážistka pre dátovú analýzu a tiež ako projektová manažérka.

Študovanie v zahraničí:
Počas každého leta som absolvovala niekoľko letných škôl vďaka bohatým štipendiám. Vyšehradská letná škola v Krakowe a letná škola v Hong Kongu boli jednoznačne mojimi najobľúbenejšími. V obidvoch som študovala politickú ekonómiu, politickú filozofiu a medzinárodné vzťahy a taktiež som spoznala úžasných ľudí z viac ako 50 krajín.
Minulý rok som ako súčasť môjho štúdia na Concordii išla na semester do Liverpoolu. Bolo super byť naspäť v Európe a zažiť aj ten typický anglický vysokoškolský život.

Budúcnosť:
Jednoznačne chcem pokračovať v štúdiu. Momentálne som v kontakte so školami, ktoré ponúkajú magisterské štúdium na vysokej úrovni ako napríklad Harvard, Yale a UCLA. Avšak tie preferujú, aby študenti najprv nachytali niekoľko rokov pracovných skúseností, predtým ako sa prihlásia na magisterské štúdium. Preto sa momentálne hlásim na pozície financial risk and management advisory, IT consulting a data analyst consulting v takzvaných “Big Four” firmách ako EY, PwC, Deloitte a KPMG. Taktiež zvažujem viac IT kariéru ako data analyst alebo data scientist v korporáciách, ako je Microsoft a Google. Ak mám byť úprimná, tak som sama zvedavá, kde ma moja kariéra a sny ešte zavedú.