Z denníka učiteľa dištančného vzdelávania – Miroslav Škoviera

17. novembra si na Slovensku pripomíname Deň študentov a boja za slobodu a demokraciu. Tento rok by nám do zoznamu pripomienok na tento deň mohla pribudnúť ešte jedna – výročie identifikácie vírusu COVID 19.

Minulý rok o tomto čase nikto ani nemohol tušiť, čo so svetom urobí niečo, čoho musíme na seba naukladať 8 miliónov, aby sme to vôbec videli voľným okom. Začal ako outsider. Z čínskeho predmestia sa nenápadne posúval na západ. Postupne dával o sebe vedieť v južanských, neskôr aj v severských krajinách. Ovládol internet, rádiá, televízie, vybavil si vlastné relácie v hlavnom vysielacom čase. Dovolím si tvrdiť, že má vyššiu sledovanosť ako Čekovský, Dangl aj Zlatá maska dokopy.

Myslel som, že je to kvôli tomu kúl názvu. Podľa mňa perfektný a univerzálny názov či už pre boyband (Covid 19 vs. East 17), alebo pre metalovú kapelu. Viem si predstaviť to logo v štýle Metallica či AC/DC. Plánoval však precíznejšie. Korona popularita naberala na sile. Pozície si zaisťoval u študentov, žiakov a hlavne u maturantov. Takto posilnený to potom roztočil v politike. Vrcholom jeho kariéry je, že si trúfol na Batmana (Batman vs. Covid).

V celej tejto kauze je však veľa pozitívneho. Pre muža v strednom veku zvlášť. Začnem praktickými vecami. Naučil som sa rozoznávať, ktorá reštaurácia poskytuje doručovanie denného menu. Do dokonalosti som dotiahol pranie rúšok v lavóre. Keď hrám hru Meno-mesto-zviera-vec, nemám problém s mestom na dvojité v (Wu Chan). Poškrabali ma na mieste, kde som si sám nedočiahol. Dokonca až dva razy.

Pozdvihol aj moje sebavedomie. Po vzore nových celebrít sa už nemusím obávať vypadaných ani sivých vlasov a už vôbec nie nadváhy. Dištančná výučba ma naučila rozprávať sa s počítačom bez toho, aby mi to prišlo zvláštne.

Uvidíme, či sa Covidu 19 podarí dostať na pamätné miesto v kalendári tak, ako boju za slobodu. Z časti nás už aj o slobodu, aj o demokraciu pripravil. Nabehnuté na to má.

Miroslav Škoviera