Cena Absynt – škola reportáže s vydavateľstvom Absynt

Stredoškoláci nečítajú – práve toto tvrdenie a zároveň aj pokus o jeho vyvrátenie stálo na začiatku súťažného podujatia Cena Absynt.
Študenti čítajú veľa a často, ale nie vždy to, čo sa im prikazuje alebo predpisuje. Cena Absynt vznikla zároveň aj v súvislosti s priaznivou odozvou študentov na vydanie knižnej edície Prekliati reportéri. Jej cieľom je ponúknuť študentom stredných škôl kvalitnú medzinárodne uznávanú, prekladovú i pôvodnú reportážnu literatúru, a tak rozširovať ich čitateľskú gramotnosť a vplývať na ich vnímanie ľudsko-právnych a občianskych problémov nielen doma, ale aj vo svete.

Tento rok sa zúčastňujú aj študenti nášho gymnázia už po druhýkrát 4.ročníka tejto súťaže, aby tak rozvíjali nielen tvorivosť, ale aj sa zdokonaľovali v oblasti písania reportáží a recenzií. Okrem hlasovania za najlepšiu knihu po prečítaní piatich aktuálnych súťažných kníh súťažia aj v kategórii reportáž a recenzia, kde si môžu precvičiť svoje investigatívne schopnosti a vytvoriť tak pôvodnú reportáž alebo recenziu na voľnú tému. Poslednou súťažnou kategóriou je rečnícky prejav, ktorý predstavuje verbálny súboj delegátov jednotlivých škôl zo žilinskej župy o hlavnú cenu – originálne umelecké dielo s názvom Cena Absynt.

Janka Šuchová