Koronavírus a obmedzenie slobody?

Sloboda je široký pojem. Pre niekoho je to sloboda slova, pre iného pohybu, zhodneme sa však na tom, že má veľa podôb. V posledných mesiacoch sa asi o ničom inom nerozpráva ako o koronavíruse. Je to vážna téma, s ktorou prichádzajú prísne opatrenia a nám nezostáva nič iné, a to dodržiavať ich, ak nechceme prísť aj o posledné zvyšky slobody. Pretože tu to nie je o slobode a o demokracii, tu je to buď alebo.

Rešpektujeme nariadenia, lebo nechceme, aby ľudia zomierali, no zároveň si kopeme jamu sami pod sebou. Nastavili sme sa tak, že niečo musíme, lebo je to dobré, no ako dlho budeme situáciu ešte zvládať? Nie je čas sa posunúť vpred a opäť otvoriť dokorán „bránu“ slobode?

Ak si niekto myslí, že koronavírus neobmedzil našu slobodu, nevie o čom voľnosť a demokracia naozaj je. Je to v prvom rade o diskusii, hľadaní kompromisu a nemusí to znamenať, že keď chceme ochrániť jednu časť spoločnosti, vzápätí zničíme tú druhú. Predstavte si hojdačku, raz ste hore a raz dole. A kto zo spoločnosti je tu hore alebo klesá ešte nižšie? Obmedzili sme si slobodu a rozdelili sme sa ako spoločnosť ešte viac. A to je to najhoršie, čo sa mohlo stať. Pretože ak je spoločnosť rozdelená, nikdy sa nebude na niečom poriadnom môcť zhodnúť.

Pred pár mesiacmi sme mali cieľ – zastaviť to, ale čo teraz? Mnohí z nás sú „unavení“, chceme počuť, kedy konečne už bude dobre. A namiesto toho dostávame ďalšiu nádielku nariadení a sami si slobodu utláčame. To, za čo sa v novembri 1989 bojovalo, za demokraciu a slobodu, si necháme len tak opäť zobrať? Očividne to tak vyzerá, pretože je jedna vec obmedziť si slobodu, pretože máme cieľ, ale druhá vec je o ňu prísť, len preto, že sami nevieme, čo ďalej. To, že budeme ticho a súhlasne prikyvovať znamená, že si nie sme slobody hodní. Musíme si ju vedieť udržať, pretože sloboda tu raz je, no rýchlo môže zmiznúť. A preto si dovolím povedať, že koronavírus obmedzil našu slobodu a nielen on, my sami sme to dotiahli až sem, obávam sa, že sme klesli na samé dno, pretože sme si slobodu nechali zobrať. Môj záver je: Ak si myslíme, že slobodu nám niekto vybojuje alebo sa len tak niečo zlepší, naozaj si ju nezaslúžime.

Andrea Bačeová, 1. AG