Zuzana Kubíková

Ocenenie “Aktívny mládežník” pre našu absolventku

Naša absolventka Zuzka Kubíková sa stala absolútnou víťazkou ocenenia Aktívny mládežník, vyhláseného Radou mládeže Slovenska. Zuzka sa už 5 rokov aktívne venuje animátorskej práci so sociálne vylúčenou komunitou rómskych detí v martinskej osade Bambusky. Zuzka je kľúčovou osobou v tejto dobrovoľníckej práci, má získanú dôveru rómskej komunity a proaktívne a systematicky pristupuje k problematike rómskej segregácie v našom meste.

Zuzka, povedz nám niečo o Bambuskách. Pre tých, ktorí sa tam ešte neodvážili, priblíž nám, aké to tam je.
Na Bambuskách aktuálne býva asi 360 ľudí z 55 rodín, z toho je 170 detí vo veku do 18 rokov. Týždenne chodievame do miestneho komunitného centra, kde trávime každé piatkové popoludnie spoločnými hrami, výtvarnými a športovými aktivitami. Aktivity sú cielene prispôsobené kognitívnej a zručnostnej úrovni miestnych detí, s cieľom rozvoja ich jemnej motoriky. Učíme ich spolupráci, cieľavedomosti a rôznym zručnostiam. Občas pridávame tiež ďalšie aktivity teambuildingového charakteru, ako spoločná grilovačka, sánkovačka, futbalový či ping-pongový turnaj.

Päť rokov je už dosť dlhá doba. Vnímaš nejakú zmenu za ten čas?
Najväčším prínosom je, že sa tak podarilo vytvoriť vzťahy dôvery medzi lokálnou rómskou komunitou a animátormi a tiež, že za tých 5 rokov miestne deti doslova rastú pod rukami. Preto sme sa rozhodli tento rok aj miestnych tínedžerov aktívnejšie zapojiť do prípravy aktivít pre mladšie deti.

Ako vás ovplyvnila vo vašej práci Corona?
Obmedzene fungujeme aj teraz počas lock-downu. Na jeseň, po prvých mrazoch, sme napríklad boli zbierať šípky, čo je pre mnohé deti novina, napriek tomu, že rastú priamo v ich okolí. Okrem spoznávania tejto pichľavej rastliny a učeniu sa opatrnosti pri zbere sme prekonávali strach z vyskúšania nových chutí, okrem šípok tí odvážnejší okúsili aj trnky.

Podarilo sa nám, po konzultácii s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, zrealizovať rozdávanie mikulášskych darčekov pre cca. 130 detí z Bambusiek a Kameňa (ubytovňa pre sociálne slabé rodiny smerom na Bystričku). Jedna šikovná mamička – Kika – zabezpečila balíčky pre takmer všetky deti, my sme ešte dokúpili čerstvé ovocie. Požičali sme kostýmy a išli potešiť deti aj ich rodičov. Čerta nám samozrejme robili miestni „tmaví“ chalani, a Mikuláša náš absolvent EGMT Jonki.

Keďže sa nedala variť kapustnica na námestí, naši dospelí chlapi sa zmobilizovali a uvarili pred Vianocami plný kotol kapustnice, na ktorom si pochutili klienti Katolíckej charity – väčšinou ľudia bez domova. Veľká vďaka patrí nielen sponzorom, ale hlavne Janovi S. a Janovi M. – rodičovi jedného nášho ôsmaka, ktorý nielen zohnali všetky suroviny, ale u ktorých na záhrade to mohli s dodržaním riadnych rozostupov uvariť.

Čiže aktivity pravidelne a systematicky bežia ďalej. Ako plánujete pokračovať, aby prvotný „hurá systém“ získal väčšiu stabilitu a štruktúru?
Už máme vytvorený stabilný tím, väčšinou z radov absolventov EGMT… aj vymenujem: Maca Prachárová, Betka Martinková, Sára Večerková, Janko Drahoš a Janko Hlavaj. Stále je toho hlavným motorom Tomáš G. a niekoľkí dospelí priamo z rómskej komunity. Plus – ako som už spomínala – miestni tínedžeri.

Teda viac absolventov ako aktuálnych študentov…
Tínedžeri, s ktorými pracujeme a motivujeme ich v záujme starať sa o komunitu a budovať ju sú vekovo aj záľubami podobní študentom nášho gymnázia. Riešia vzťahy, chalani sa zaujímajú o šport, dievčatá o make-up a módu a tiež majú sny, ktoré si chcú plniť. Bola by som veľmi rada, keby sa zapojili aj ďalší študenti a som si istá, že každý si nájde v danej aktivite svojho parťáka, s ktorým bude môcť napredovať a navzájom si pomáhať.

Koncom minulého roka ste na svoje aktivity založili aj občianske združenie. Čo vás k tomu viedlo?
Do občianskeho združenia som sa rozhodla ísť jednak kvôli pokračovaniu v programe DofE, kde mám dobrovoľníctvo na Bambuskách ako jednu z aktivít. Primárne však preto, lebo chceme posunúť prácu s marginalizovanými skupinami ľudí ďalej, zapájať sa do viacerých projektov, robiť to oficiálnejšie a celkovo sa týmto témam venovať aktívnejšie a detailnejšie.

Občianske združenie sa volá MARTinklúzia. Je to slovná hračka spojenia slov Martin a inklúzia, a v logu sa objavujú farby rómskej vlajky. Nejde však iba o pomoc rómom. Napríklad sme od firmy NAJmobily.sk dostali do daru dve plné krabice rúšok, ktoré sme zatiaľ odovzdali: 500ks na Katolícku charitu, 500ks do detského domova v Martine, 500 ks do detského domova v Necpaloch a 1000 ks pre občianske združenie Cesta von. No a ak sa chcete dozvedieť viac o všetkých našich aktivitách, nájdete nás aj na FB stránke martinskúzia. https://www.facebook.com/martinkluzia

Vďaka za rozhovor. Ešte pripomenieme, že Zuzka je navyše aktívna aj v práci s dorastom a mládežou v martinskom evanjelickom cirkevnom zbore. O tom až niekedy nabudúce…