Evanjelium podľa Matúša 5: O soli zeme a svetle sveta (Úvaha)

  • soľ zeme – soľ človeka – talent človeka
  • ak soľ stratí chuť, čím bude zem osolená? – ak stratíme chuť/vášeň rozvíjať talent, čím budeme osolení?
  • už nie je na nič, len ju vyhodiť, aby ju ľudia pošliapali – už nám je na nič, len na vyhodenie, aby sme sa ho rovno zbavili
  • svetlo sveta – svetlo človeka – múdrosť človeka
  • mesto, leží na vrchu, nemôže byť skryté – múdrosť človek nemôže skrývať, ale rozvíjať ju
  • sviecu nezapaľujú a nestavajú pod nádobu, ale na svietnik – našu múdrosť nemôžeme nechať na dne, ale rozvíjať ju dovtedy, kým nebude na vrchu.

Asi ste si všimli, že v obidvoch príkladoch som použila slovo rozvíjať. A áno, presne tomuto slovu sa budeme venovať.
Slovo rozvíjať môžeme použiť v hocijakom zmysle. Rozvíjať kvet, rozvíjať vetu, no my chceme rozvíjať náš talent a múdrosť, myslenie, myseľ.
Je dôležité rozvíjať svoj talent? Áno. Talent je niečo, čo sme dostali a síce veľa ľudí môže mať talent rovnaký, vždy ho bude mať inak rozvinutý. Talent je niečo, čo nám ide, sme v tom dobrí, aj keď niekedy by sme v tom dobrí nechceli byť. Talentov môžeme mať mnoho, no taktiež iba jeden. Ale aj keď máme iba ten jeden jediný talent, mali by sme ho skúsiť rozvíjať a možno sa nám pošťastí a dosiahneme s ním ďaleko v našom živote.
Rovnako ako aj múdrosť. Nerozvíjať múdrosť by bola hlúposť. Vďaka rozvinutej múdrosti sa môžeme mať v živote ľahšie, no niekedy aj ťažšie. Múdrosť by sme mali rozvíjať každý deň. Poznatkami, novinkami, otázkami a odpoveďami.

Múdrosť a talent nám pomáhajú v každodenných chvíľach života a rozvíjať ich je to najlepšie, čo môžeme spraviť. A ak sa vám do toho nechce, tak si predstavte, v koľkých situáciách v budúcnosti a či v prítomnosti ich využijete. Bolo by hlúpe, keby sme len stáli na mieste a nikde na neposúvali.

Eva Žiaková, 7.A