Ivica Ďuricová: Detektív z minulosti (Recenzia)

Túto knihu som kúpila svojej mamine na Vianoce na základe odporúčaní pár instagramových účtov, ktoré sledujem. Moja mamina nad touto knihou sedela skoro STÁLE. Preto som sa rozhodla, že chcem odhaliť čaro tejto knihy aj ja.

Príbeh sa točí okolo Elizy Fiore, ktorá sa raz zobudí v nemocnici a zistí, že stratila všetky spomienky. Kvôli utajeným okolnostiam jej autonehody sa stáva tzv. chráneným svedkom a je nútená odísť niekam na juh Európy aj s neprístupným a chladným detektívom, ktorý ju má strážiť. Eliza celý čas bojuje so svojou mysľou a zisťuje, že niekde vonku sa skrýva známa šéfkuchárka a body positivity aktivistka. Kým ona každé ráno pláva, on píše policajné reporty a keď odchádza po zásoby jedla, číta si jeho riadky. Zisťuje, že ich životy napokon nie sú také vzdialené a rozdielne, ako si myslela. Spomenie si na svoj život? Zapadnú všetky kúsky skladačky dohromady?

Dej nás vťahuje už pri prvých riadkoch a nie je možné, aby ste sa nudili. Okrem romantiky autorka pridala nejaké to tajomstvo a niečo, čo treba rozlúštiť. Strieda sa tu minulosť s prítomnosťou, čo vám poodhalí zápletku. Neviem, či je to z toho, že nečítam veľmi detektívky, no ja som na celé rozuzlenie prišla, až keď som ho videla čierne na bielom. A to pri filmoch… Vždy viem, kto to bol a čo spravil!

Páči sa mi, že autorka do knihy zakomponovala aj niečo z vlastného života – napríklad autonehoda alebo body positivity, ktorá sa mi zvlášť páčila. (It’s an important thing!). Kniha má prímorský nádych. Postava a charakter Elizy ma dostal – rázna, sebavedomá a vždy schopná povedať to, čo si myslí. Ešte upozorním na veľmi pútavý štýl písania autorky, ktorý som si zamilovala. S maminou už hľadáme Ivicine ďalšie knižky, čo je dôkaz, že si knihu môžu prečítať aj viaceré vekové kategórie.

Ela Trylčová, 7.A