Všetko, čo som kedy chcel vedieť o… Terezke Kacianovej

Je apríl a my sme stále doma. Začiatkom školského roka sme sa podujali uskutočniť sociálny projekt „Srdcom vidíš ďalej“ určený na pomoc ukrajinským cirkevným zborom a zozbierať finančnú pomoc pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, o ktoré sa v týchto cirkevných zboroch starajú. Keďže nemôžeme realizovať väčšinu plánovaných aktivít, založili sme facebookovú stránku ORNAMENTUM a prostredníctvom nej sme sa pokúsili ponúknuť na predaj našu handmade tvorbu. Oslovili sme aj niekoľko zručných študentov gymnázia s prosbou o pomoc pri realizácii tejto zbierky a tí nám radi venovali svoj čas, zručnosť a tvorivé nápady. Dnes predstavujeme jednu z nich, Terezku Kacianovú, študentku 3. ročníka gymnázia.

Poznám vás ako čitateľku i výtvarníčku. V čase voľna, ak by ste sa mali rozhodnúť medzi týmito dvomi aktivitami – radšej čítate alebo maľujete?
Maľujem oveľa menej často, ako čítam. Výtvarnému umeniu sa venujem hlavne v spoločnosti iných výtvarníkov – nerada maľujem sama. Nedokážem však povedať, ktoré mám radšej. Čítaním obohacujete svoju myseľ a maľovaním skrášľujete svet okolo seba.

Máte aj nejaké formálne výtvarné vzdelanie (ZUŠ)?
Áno, na ZUŠ chodím už 11 rokov.

Ak by ste si mohli vybrať za učiteľa niektorého zo známych maliarov / výtvarníkov z ktoréhokoľvek obdobia, kto by to bol?
Fascinujú ma diela Salvadora Dalího. Jeho unikátny pohľad na svet a jeho problémy mu závidím, a naučiť sa tak kreatívne premýšľať a surrealisticky maľovať by bol neskutočný dar. Keby som mala príležitosť, s radosťou by som sa s ním porozprávala o jeho dielach a premýšľaní.

Rozmýšľali ste o tom, že by ste sa venovali výtvarnému umeniu aj v rámci svojho budúceho povolania?
Nemyslím si, že by som sa chcela umením živiť, rada maľujem hlavne preto, lebo ma do toho nikto nenúti. Keby sa to zrazu stalo niečím, čo som povinná robiť, asi by mi to zobralo radosť z celej tejto aktivity. Možno raz budem maľovať ako druhotný príjem do mojej domácnosti, ale nebude to práca na plný úväzok.

Čo vás zvykne inšpirovať? Nálada? Konkrétna situácia? Človek?
S mojou inšpiráciu je to veľmi zvláštne. Buď mám akú takú predstavu, čo by som rada kreslila, a detailnejšiu inšpiráciu si nájdem na internete, alebo mi niečo konkrétne napadne z ničoho nič. Nepostrehla som, že by sa mi inšpirácia viazala k náladám alebo aktivitám.

Aká výtvarná technika je vám najbližšia? Maľba? Kresba? Iné?
Definitívne kresba. Mám v nej najväčšiu prax, a ak sa pomýlim, ceruzky sa dajú ľahko vygumovať. Aj keď idem tvoriť nejakou inou technikou, väčšinou si môj nápad predkreslím ceruzkou. Mám v nej väčšiu istotu ako v štetci, a teda je väčšia šanca, že sa mi moje dielo podarí.

Kedy prichádzajú najlepšie nápady na tvorbu – V strese? Z nudy? Na vyučovaní?
Stres isto pomáha, ale na druhej strane, dobré nápady sa nedajú nanútiť. Ironicky, najlepšie nápady dostanem práve vtedy, keď ich nemôžem zrealizovať, ako napríklad, keď nie som doma alebo mám dôležitejšie veci na práci.

Skúšali ste niekedy maľovať / kresliť repliky slávnych diel?
Na výtvarnej som také zadanie už zopárkrát dostala, maľovala som Pop art od Roya Lichtensteina a aj Cirkus od Georgea Seurata.

Maľujete / kreslíte len pre seba alebo svoje výtvory zvyknete darovať?
Pre seba maľujem iba na oblečenie, a ani to nie často. Väčšinou maľujem obraz ako dar, mám tak väčšiu motiváciu dielo dokončiť.

Je nejaká technika, ktorú by ste sa chceli naučiť?
Je veľa vecí, v ktorých by som sa chcela zdokonaliť, ako napríklad maľba, vo všeobecnosti. Chcela by som si ňou byť istejšia. Rada by som sa zdokonalila aj v modelovaní hrnčiarskou hlinou alebo tieňovaní. A keď sa tieto veci naučím, som si istá, že mi ešte stále bude zostávať veľa miesta na zlepšenie.

Máte obľúbenú farbu?
Ako dieťa som mala najradšej fialovú a neskôr bola veľmi dlho moja obľúbená farba modrá. Modrú mám stále veľmi rada, ale teraz si už nerobím rebríček farieb podľa obľúbenosti. Obľúbené farby sa mi menia podľa toho, ako sa cítim, napríklad, ak viem, že idem mať deň plný energie, je veľmi pravdepodobné, že si oblečiem niečo žlté alebo ružové.

Papier alebo plátno ako médium?
Nemám veľa skúseností s plátnom. Možno to súvisí aj s mojou nechuťou maľovať štetcom, s čím sa mi plátno spája. Na papier som zvyknutá, výkres a ceruzky sú moja obľúbená kombinácia.

Ako dlho trvá namaľovať / nakresliť jeden obraz? Aký je minimálny čas na vytvorenie niečoho do podoby, s ktorou ste spokojná, resp. kedy môže opustiť vaše ruky bez ďalších zásahov?
Už viackrát som urobila tú chybu, že som chcela niečo tak opraviť, až som to pokazila. Budem na „obraze“ pracovať dovtedy, kým sa aspoň na 90% nepodobá na to, ako som si ho predstavila. To môže trvať rôzne množstvo času od 2 až po 8, 10 hodín závisiac od veľkosti a detailnosti obrazu.
Minule som sa kolegyne Ivanky pýtala, či by chcela bývať v niektorej z kníh, čo prečítala – je nejaký obraz, na ktorom by ste chceli byť zobrazená? Alebo taký, že ste si povedali, že pod toto by som sa podpísala?
Vždy som chcela vedieť, ako by som vyzerala ako karikatúra. Ktoré črty tváre by mi zostali, a ktoré by bolo extravagantné. Picassov kubizmus mi tiež príde zaujímavý, a rada by som sa videla stvárnená v tomto štýle. A samozrejme, kto by nechcel byť maľovaný Claudom Monetom, Vincentom Van Goghom alebo Fridou Kahlo?

Čo vás inšpirovalo k motívom na taškách, ktoré boli ponúknuté do aukcie pre sociálny projekt a prečo ste sa rozhodli venovať svoj čas a tvorivé schopnosti tejto činnosti?
Chcela som, aby moje tašky aspoň trošku zapadli do štýlu Facebook obchodíku Ornamentum, tak som si tento obchodík prezrela. Postrehla som výrazný prírodný motív, ktorým som sa nechala inšpirovať. Vždy rada maľujem, keď vidím, že moja práca má zmysel, a tento projekt jednoznačne zmysel má. Som vďačná za to, že som mohla aspoň pár eurami pomôcť, a ešte k tomu formou, ktorú mám rada a napĺňa ma.

Tašku Terezky Kacianovej bude možné vydražiť na facebookovej stránke školy už v týchto dňoch.

Desana Kiselová