Odkaz pre budúce generácie

Zúročiac svoje bohaté skúsenosti so štúdiom na Evanjelickej spojenej škole (a stravovaním v školskej jedálni :P), odchádzajúci maturanti z V.AG a V.BG triedy spísali zrnká múdrosti pre svojich nasledovníkov. Pokiaľ chcete vedieť, ako čo najlepšie stráviť päť rokov na EGMT, pozorne sa začítajte do nasledovných riadkov. Ponúkame vám výber vtipných, zaujímavých, a najmä užitočných postrehov maturantov v ich (takmer) necenzurovanej podobe.

…Dôležitejšie ako škola je to, čo robíte po nej. Nepodceňujte silu karmy a gravitácie. 😀 Vaša angličtina sa zlepší v prvom ročníku – potom už len opakujete.

…Ako druhý jazyk sa nebojte vybrať si francúzštinu. Učte sa – potrebujete to. Vám maturity na rozdiel od nás neprejdú len tak. 😛

…Ak chcete ísť na gymnázium iba preto, lebo neviete, čo so životom, nerobte to! Je super zapadnúť do kolektívu a mať parťákov, ale nemá cenu stratiť samého seba… Mutual respect is the key. Študujte predmety, ktoré vás zaujímajú, nie predmety, ktoré si vyberú vaši kamaráti.

…Ak budú na obed lievance, určite neváhajte a objednajte si ich. Na angličtine treba makať. Jedna päťka, žiadna päťka. 😀 Snažte sa spolu vychádzať a pomáhať si – budete spolu päť rokov.

…Buďte milí k učiteľom a spolužiakom a vráti sa vám to. V jedálni si určite dajte fusili s tuniakom. Keď budete mať technické problémy, choďte za pánom Borcovanom. Nemusíte mať strach z pána riaditeľa a pani zástupkyne – sú to milí ľudia.

…Určite vyskúšajte nejaký MUN (Model United Nations). Netlačte sa na obede – aj tak to nemá zmysel. Nehádajte sa s niektorými učiteľmi – ani to nemá zmysel. Snažte sa čo najviac komunikovať s lektormi.

…Trepať sa na každú akciu je odporúčané. Neflákať kroniku by bolo fajn. Nikdy nie je neskoro na zmenu seminárov, hlavne nech to neľutujete. Prejsť prejdete, ale lepšie bude, ak sa budete na hodinách sústrediť a nepozerať do mobilov.

…Využite možnosti, ktoré vám škola ponúka. Ak máte nápad, treba ho rozvinúť. Užite si akcie a podujatia, ktoré sa vám naskytnú. Skúste hľadať to dobré. PS: Ak sú na obed langoše, prineste si vlastný kečup, lebo vám žiadny nedajú. 😀

…Robte veci v škole a doma to potom bude easy. Hlavne, keď ide o pochopenie vecí na biológii. Cuketové placky sú top – nenechajte sa odradiť zeleninou. Na recepcii vám vždy pomôžu a ešte sa aj usmejú. Na EVN sa netvárte veľmi kyslo/resp. sa vyjadrujte jemne, lebo to môže byť divné ďalšie roky (teda podľa toho, kto ten predmet učí). 😀

…Na španielčine sa sústreďte na dĺžne. Nikdy sa nehádajte s učiteľmi, ale vždy hľadajte diplomatickú cestu. Najskôr povedzte, čo robíte zle vy a potom ponúknite riešenie.

…Slušnosť, dochvíľnosť a záujem (aspoň taký naoko :P) vám neskutočne uľahčia štúdium. Ťaháky pri p. uč. Loncovej nemajú zmysel – aj tak na ne príde! P. uč. Škoviera nie je až taký škodoradostný, ako sa na prvý pohľad zdá (ale jeho písomky sú). Ak budete mať možnosť, určite choďte na jazykový pobyt do Anglicka.

…Horárkine prsia z jedálne sú TOP, ale každým rokom dávajú menšie porcie, takže neviem, či vám ešte niečo zvýši. 😛

…Ako sa študent nastaví, tak bude aj fungovať. Je to o určení si priorít. Sústreďte sa viac na predmety, v ktorých vynikáte a ďalej sa v nich rozvíjajte. Život je príliš krátky na to, aby človek robil to, čo ho nenapĺňa. Stredná škola vám ubehne rýchlejšie, ako si dokážete predstaviť, preto si vytvorte spomienky, ktoré vám vždy vyčaria úsmev na tvári.

Pripravila a spracovala Ivana Sopúchová