RECENZIA – Colleen Cobleová: Rockharborské mystérium

Trilógia: Bez stopy, Raz a navždy, Na dne

Rockharborské romány sa odohrávajú v nespútanej nádhere Horného polostrova štátu Michigan v USA. Čitatelia sa môžu zúčastniť života a dobrodružstiev záchranného tímu a pátracích psov, a zároveň odhaľujú rôzne tajomstvá divej prírody. Ide o detektívno-romantické príbehy.

Prvá časť Bez stopy predstavuje hlavnú postavu Bree Nicholsonovú, ktorá je záchranárkou pátracieho tímu K-9. Pred niekoľkými mesiacmi spadlo v divočine michiganského Horného polostrova lietadlo, ktorými letel jej manžel so synom. Šanca, že ich nájde, sa časom stále zmenšovala. Srdce, ani jej verný pes Samson, jej však nedovolia vzdať sa – ani nádeje, ani pátrania. Kým Bree pátra, hlboko v lesoch žije žena – samotárka Rachel Marksová, ktorá sa stará o malého chlapca. Našla ho v zrútenom lietadle. Bol jediným, kto prežil. Chlapček vôbec nerozumie, prečo ho táto neznáma žena volá iným menom a prečo seba nazýva jeho matkou. Žena chce odísť čo najďalej od Rock Harboru spolu s chlapcom. Bree je odhodlaná nájsť svoju rodinu, a preto neprestáva pátrať. Jej pátranie vedie k odhaleniu hrozného zločinu, ktorý by mohol súvisieť aj s haváriou lietadla, ktorá jej vzala rodinu. Odhalenie vraha jej vnáša do života veľký hnev, lebo zisťuje zradu blízkeho človeka, ale po nájdení svojho malého syna Davyho prichádza do jej života odpustenie a pokoj.

Druhá časť Raz a navždy hovorí o tom, že Bree Nicholsonová a jej verný pátrací pes Samson si získali dobré meno pri zachraňovaní nezvestných osôb a riešení záhad v divočine Horného polostrova. Bree však o sebe stále pochybuje, smúti za svojím manželom a túži po tom, aby jej syn odpustil. Davy si totiž myslí, že ho vôbec nehľadala a ani netuší, že Rachel Marksová ho pred ňou skrývala, lebo chcela mať vlastné dieťa. Raz, pri stavebných úpravách v pivnici jej majáku sa našli dôkazy k prípadu, ktorý rockharboská polícia už dávno prestala vyšetrovať. Vzápätí sa Breeina rodina stane terčom rôznych útokov – niekto podpálil jej pivnicu, strieľal na jej svokru, dvakrát uniesol dcéru jej priateľky, vyhrážky atď. Niekto sa chce zmocniť niečoho z jej domu… a možno aj niekoho. Bree sa stretáva s rangerom Kadeom Matthewsom, ktorý sa stáva jej priateľom (platonicky je do nej zaľúbený), a ktorý by chcel nadviazať aj vzťah s jej synom Davym. Kdesi v Rock Harbore sa však naďalej pohybuje vrah. Bree a jej pes Samson musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby ochránili svoju rodinu od nebezpečenstva, ktoré číha za dverami majáka.

Tretia časť Na dne je o tom, ako Breein verný pes Samson za záhadných okolností zmizne. Keď za podozrivých okolností zomrie muž pracujúci v novom laboratóriu blízko Rock Harboru, Bree sa zapojí do vyšetrovania. To ju k dovedie k prekvapivému nálezu – k rodine, o ktorej ani netušila, že ju má. Po tom, čo jej zmizne Samson, Bree sa ho snaží nájsť. Vtedy zistí, že medzi záhadnou vraždou a únosom jej psa existuje prepojenie. Stopy ju dovedú k dôkazom pochovaným hlboko v divočine Horného polostrova. Do príbehu vstupuje aj ranger Kade Matthews, ktorý husté lesy pozná ako vlastnú dlaň. Spolu s Bree musia vypátrať vraha, a zároveň nájsť Samsona. Skôr, než bude príliš neskoro.

Najviac sa mi páčila druhá časť, lebo bola naozaj veľmi napínavá až do konca a rozuzlenie príbehu bolo naozaj PREKVAPIVÉ! Vôbec som to nečakala! Veľmi odporúčam prečítať celú sériu. 🙂

Marína E. Danielová, 7. B