RECENZIA – Ivica Ďuricová: Cudzinec z papiera

O Ivke som sa prvýkrát dozvedela z insta účtu @janahrmi. Jej odporúčanie ma prinútilo kúpiť si Detektíva z minulosti. Dnes sa pozrieme na knihu, ktorá bola v roku 2018 na internete fenoménom! Cudzinec z papiera.

Kniha sleduje úspešnú finančníčku Lianu, ktorá sa kvôli práci rozhodne odísť do hlavného mesta a počas pracovných dní svoj byt prenajme podnájomníkovi. Keď sa ona po celom týždni vracia domov, on z bytu na víkend odchádza. Žijú na jednom mieste, ale nikdy sa nestretnú. Liana mu raz kvôli porušeniu jedného z dohodnutých pravidiel napíše nahnevaný odkaz a farebné stickery sa po pár týždňoch zmenia na dlhé osobné listy. Dvaja neznámi si zrazu začnú byť bližší viac, než by sa im obom páčilo.

Aj napriek malinkému vreckovému vydaniu sa v tejto knižke nachádza veľa. Vďaka autorkinmu štýlu písania toto dielo dokážete zhltnúť aj za jeden deň. Dej je jednoduchý, ale veľmi pútavý. V čitateľovi vzbudzuje potrebu čítať viac a viac. Aj Liana, aj cudzinec – nájomník sa pri písaní listov otvorili. Porozprávali svoje životné príbehy – úspechy, sklamania, radosti, facky od života a kúsky svojich slabín. Všetky listy boli citlivé, no zároveň vtipné (Lianin humor 11/10 bodov).

Ivica spomína svoje obľúbené miesta v Trenčíne, ktoré aplikovala cez Liu – vďaka tomu sa zdá príbeh uveriteľnejší a uvoľnenejší. Všimla som si, že spisovateľka rada necháva čitateľov napnutých ako struny až do posledných strán – vždy treba predsa nejaké tajomstvo. 🙂

Aj keď je kniha radená medzi oddychovky, našlo sa tu pár myšlienok, nad ktorými sa oplatí zamyslieť. Tak ako pri Detektívovi z minulosti, aj tu som videla, že knihu si môže prečítať viac vekových kategórií. Anglické slová a svet Instagramu vie zaujať aj nás tínedžerov. Čoskoro sa chystám na ďalšie dielo od Ivice – Zlaté puto and I can’t wait.

Značka: Ideálne letné čítanie. 🙂

Ela Trylčová, 7. A