Európsky týždeň jazykov na ESŠ

V Európe žije približne 800 miliónov obyvateľov v 47 krajinách a hovoria rôznymi príbuznými alebo vzdialenými jazykmi. Rada Európy so sídlom v Štrasburgu oceňuje túto rozmanitosť a podporuje ľudí, aby sa učili a zbližovali s rôznymi inými národmi a kultúrami. Takto sa cez učenie o iných krajinách môžeme nielen spoznať, ale môžeme si aj viac rozumieť ako ľudia a priatelia.

Európsky deň jazykov sa vždy oslavuje 26. septembra a keďže v kalendári pripadol tento deň na nedeľu, rozhodli sme sa, že my budeme oslavovať počas celého septembrového týždňa. Každá trieda si vybrala svoju krajinu a počas celého týždňa sa snažila ladiť svoje oblečenie v národných farbách tejto krajiny. Taktiež triedy boli vyzdobené vlajkami a symbolmi daného národa a žiaci sa na hodinách naučili pár bežných hovorových fráz a faktov o tejto krajine. V niektorých triedach si žiaci pripravili aj typické jedlo, pretože láska aj k iným národom ide predovšetkým cez žalúdok.

Na našej škole sympatie získali veľké národy ako Nemci, Rusi, Taliani, Španieli, Briti, Francúzi, ale taktiež aj malé krajiny ako Estónsko, Nórsko, Albánsko, Belgicko, Česko. Jedna trieda si dokonca vybrala Japonsko, ktoré bolo vzácnym hosťom medzi nami Európanmi.

Ľuboš Froľo