Peer ministry – letný kurz 2021

V školskom roku 2020/2021 sme v plánoch museli mnohé zrušiť alebo veľmi upraviť, aby sa aspoň niečo dalo realizovať. Peer ministry skupina sa počas celého roka pravidelne stretávala aj v online priestore, pretože sme si uvedomovali, že práve v takomto období je sociálny kontakt, komunikácia a vzájomná podpora veľmi dôležitá.

Sme radi, že sme mohli novým záujemcom predstaviť našu činnosť a získali odozvu v prihláškach na letný kurz. Ten sa uskutočnil 23. – 25. 6. a absolvovalo ho 12 nových členiek peer ministry tímu. Počas troch dní sa stretávali s vedúcou programu a staršími spolužiakmi. Podrobnejšie rozoberali ústredný príbeh misie celého programu, podobenstvo o milosrdnom Samaritánovi. Zážitkovými aktivitami nacvičovali schopnosti pre lepšie zvládanie komunikácie v školskom prostredí, napr. ako nadviazať kontakt, aktívne počúvať, sprevádzať druhého v ťažších chvíľach života a pod.

Atmosféra celého kurzu bola veľmi priateľská, s otvorenou komunikáciou. Starší peerministráci sa veľmi rýchlo zoznámili s novou partiou a prispeli k jednoduchšiemu vysvetľovaniu princípov fungovania skupiny rovesníckej podpory. Súčasťou aktivít bolo aj maľovanie obrazu na stenu školy v priestoroch, kde má vzniknúť „Chillout zóna“ pre žiakov.

Ostáva nám len dúfať, že napriek pandemickej situácii sa budeme môcť pravidelne stretávať a tiež hľadať spôsoby, ako podporiť spolužiakov a celú komunitu školy.

Jana Bosáková