Sociálna zbierka, ktorá išla (aj) tak trochu mimo nás…

Letné prázdniny sa okrem učiteľského oddychu niesli v znamení opakovaných telefonátov zo strany dobrovoľníkov zapojených do projektu Black and White a občianskeho združenia martINKLÚZIA, že sa im hromadia veci – oblečenie a obuv, hygienické potreby, školské potreby, dokonca matrace a chladnička – ktoré by sme mohli odviezť našim priateľom do základnej školy v Rokycanoch a do osady v Chminianskych Jakubovanoch (o predchádzajúcich aktivitách v týchto lokalitách sme vás informovali už v minulosti). Zozbierané veci sme priebežne uskladňovali v skladových priestoroch našej školy a začiatkom októbra sme sa konečne vydali na dlhú cestu na východ.

Tentokrát ma na ceste sprevádzali: naša absolventka Zuzka Kubíková (dlhoročná aktívna dobrovoľníčka na Bambuskách), „ujo“ Janko Strkáč z Bambusiek a naša nová posila v dobrovoľníckej terénnej práci s deťmi na Bambuskách, Rómka Terezka Bogdanová z Českej republiky, aktuálne bývajúca vo Vrútkach. Vlastne títo traja zabezpečili väčšinu vyzbieraných vecí, ktorých bol opäť plný školský mikrobus.

Časť zbierky využiteľnú v školských priestoroch sme odovzdali v Základnej škole v Rokycanoch, kde sme sa dozvedeli dobrú novinu, že konečne je škola napojená na ústredné kúrenie, a tak počas zimných mesiacov už nebudú musieť vyhrievať celé školské priestory iba prenosnými elektrickými vykurovačmi. Zvyšok vecí sme odviezli do jednej z najzaostalejších a najväčších osád v okrese Prešov – Chminianskych Jakubovian. Bolo krásne opäť po takmer roku vnímať ich skromnosť a vieru aj v tak ťažkých životných podmienkach. Obzvlášť radi sme videli, že miestne OMAMY (www.cestavon.sk), ktoré sa venujú rozvoju vzdelania miestnych detí v predškolskom veku, majú k dispozícii nové priestory na svoju prácu – unimobunku, v ktorej sa síce vo veľmi stiesnených, no na vzdelávanie vhodných priestoroch, môžu venovať svojej práci – učeniu základných zručností a rozvoju miestnych detí.

Ďakujeme všetkým jednotlivcom, ktorí aj napriek tomu, že sme žiadnu oficiálnu školskú zbierku na tento účel nevyhlásili, vyzbierali množstvo vecí, ktorými sme mohli pomôcť. Ďakujeme Biblickej škole za poskytnutie mikrobusu a Nadácii kresťanského vzdelávania za sponzorský dar pohonných hmôt na cestu.

Tomáš Gulán

(P.S. V aktivitách s deťmi z marginalizovaných oblastí v Martine pokračujeme pravidelne, v prípade záujmu pomôcť prosím kontaktujte Tomáša Gulána.)