Experiment s pestovaním v balíku slamy

Minulý rok ma oslovili študenti, vtedy druháci Nela Bonková a Matej Čajka, že majú záujem o nejakú aktivitu spojenú s pestovaním rastlín. Zvažovali sme viacero možností, ale nakoniec aj vzhľadom k tomu, že do školy sme sa vrátili až v máji sme sa rozhodli, že vyskúšame pestovanie v balíku slamy.

Balík slamy sme doviezli až z Turian od ďalšieho nášho študenta Mareka Chrenka. Na experiment sme si vybrali východným a južným slnkom osvetlené miesto na dvore vedľa pavilónu, kde sa učia prváci. Nasledovala príprava – naštartovanie bakteriálnych procesov. Tri dni sme balík polievali 20 litrami vody a hnojili kryštalickou močovinou. Rozkladné procesy sa rozbehli, čo sa prejavilo zvýšením vnútornej teploty balíka. Do takto pripraveného balíka sme mohli vysádzať. Bol už začiatok júna a tak sme sa rozhodli pre paradajky. Do balíka sme vydlabali jamu, do každej jamy pridali za dve hrste pestovateľského substrátu, pridali mykorízne huby a zasadili štyri priesady rajčín.

Až do konca školského roka sme balík každé dva až tri dni polievali. Paradajkám sa darilo a v júli začali dávať prvú úrodu. Cez prázdniny sme ešte doplnili oporu, aby sa nám paradajkové kríčky nelámali. Počas leta sme sa striedali v zbieraní úrody a vylamovaní nepotrebných výhonkov. Polievať už nebolo treba, letné dažde a búrky nám pomohli. Burina nás netrápila, v balíku nemala šancu.

Po návrate do školy sme ešte pozbierali posledné plody. Balík sa vďaka baktériám a hubám napoly rozpadol, stále však veľmi dobre fungoval ako zdroj tepla a vody. V októbri sme záhon zrušili a teraz bude slúžiť ako základ pre založenie budúceho pareniska.

V budúcom roku máme veľké plány rozšíriť tento projekt. Láka nás vyskúšať pestovanie troch indiánskych sestier – kukurice, fazule a tekvice.

Miroslav Škoviera