Rozhovor s Matúšom Janitsom

Matúš Janits má 15 rokov, býva v Žiline a navštevuje Evanjelické gymnázium v Martine. Matúš rád športuje. Venuje sa najmä plávaniu. Matúš sa zúčastnil v dňoch 2. – 3. októbra 2021 Majstrovstiev SR v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní, ktoré sa konali v Bratislave na Pasienkoch. Vo svojej kategórii získal 5 prvých miest, a teda sa stal majstrom SR v týchto disciplínach: 400 RP, 100 RP, 400 PP, 400 BF a 800 PP. Naviac získal ešte 5 strieborných medailí v ďalších disciplínach. Táto Matúšova záľuba ma zaujala, a preto som sa s ním rozhodol spraviť rozhovor.

Od koľkých rokov sa venuješ plávaniu?
Plávať som sa naučil asi v piatich rokoch. Vodu som začal mať akosi rád a do prvého ročníka základnej školy som plával v malom bazéne. Potom som prestúpil do klubu menom Rak Žilina, kde plávam až doteraz. Čiže tak intenzívne plávam už 9 rokov.

V akom veku si myslíš, že by sa mal človek začať učiť plávať?
Ja by som odporučil tak okolo tých 6-7 rokov, kvôli tomu, aby sa napríklad na nejakej dovolenke dieťa neutopilo. Jednoducho plávanie je základ.

 

Venovať sa plávaniu bolo tvojou iniciatívou alebo iniciatívou rodičov?
Ako som už na začiatku spomínal, tak naučiť sa plávať bolo iniciatívou mojich rodičov a babky. No potom ma začalo plávanie baviť a chcel som pokračovať.

 

Chceš mať v budúcnosti plávanie ako svoju kariéru alebo sa vyberieš iným smerom?
Vzhľadom na to, že mi škola išla (konkrétne matematika), rozhodol som sa ísť viacej za vedomosťami. Ale samozrejme by som zatiaľ s plávaním neskončil. Rád by som pokračoval aj po skončení tohto gymnázia.

 

Na akých plaveckých súťažiach si sa zúčastnil a aké ocenenia si na nich získal ?
Počas roka sa uskutoční približne 8 pretekov. Štyri z nich predstavuje Liga mládeže a Slovenský pohár, Majstrovstvá Slovenskej republiky,3FinsCup, Memoriál Petra Ladiča a Majstrovstvá Slovenska v dištančnom plávaní, ktoré sa konajú na jazere. Koncom roka 2019 náš klub začal chodiť na preteky aj do zahraničia. No ďalší rok udrela korona a všetky zahraničné plány sa zrušili. Ocenení mám doma niekoľko. Od 2016-tého sa mi darí zbierať medaily, diplomy a poháre.

 

Ako často mávaš tréningy?
V posledných mesiacoch sa rozpis tréningov dosť často menil kvôli opatreniam dnešnej situácie. Dnes to už začína byť stabilnejšie. Momentálne ich mávam 4 až 5 krát týždenne. Tréningy mávam aj počas prázdnin.

 

Zvládaš popri tréningoch aj školu alebo ti chýba čas?
Zatiaľ to zvládam v pohode učiť sa a aj trénovať. Uvidím, ako to pôjde ďalej, ale pevne verím, že mi Boh pomáha aj pomôže.

 

Je plávanie jedinou športovou činnosťou, ktorej sa venuješ alebo ich je viac?
Áno, je ich určite viac. Medzi tie najobľúbenejšie patrí hlavne lyžovanie, potom turistika, korčuľovanie, pingpong, posilňovanie, behanie, bicyklovanie…
Ale musím priznať, že loptové hry ma veľmi nebavia.

 

Aké jedlo skôr preferuješ? Slané alebo sladké?
Asi viac sladké. Ale je to skoro vyrovnané. Záleží na tom, na čo mám chuť. Keď chcem ale športovať, tak si dám väčšinou niečo sladké, aby som mal veľa energie.

 

Kto je v živote tvojím vzorom a prečo ?
Určite sú to rodičia. Lebo vidím, že to ako ma učia, tak aj žijú.

 

Rozhovor pripravil Emil Martinka, I.BG