Tešíme sa z úspechov v olympiáde v anglickom jazyku

Rozhovor s Ninou Belákovou

1. miesto v okresnom kole a 1. miesto v krajskom kole kategória 1A (žiaci 5. – 7. ročníka)

Ninka, o čom boli úlohy na krajskom kole?
Pamätám si len dve, jedna bola o pravidlách, keď je pandemická situácia – covid, a druhá bola nahrávka na počúvanie o múzeu umenia. Prvá gramatická úloha bola o spevákovi.
Čo bolo pre teba najťažšie?
Najťažšie bolo cvičenie zamerané na čítanie, mali sme text a bolo potrebné priradiť otázky, na ktoré text odpovedá. Najprv som to zle pochopila.
Prečo máš rada angličtinu?
Mám ju rada, pretože už od malička ma baví a ide mi, veľa ju používam. Čítam knihy, počúvam a pozerám v angličtine viac ako v slovenčine.
Máš obľúbený film, knihu, hudobného interpreta?
Nie, nemám nikoho obľúbeného.
Ninka, čaká ťa krajské kolo, čo očakávaš?
Čakám, že bude ťažšie. Toto okresné kolo som len tesne vyhrala, tak viem, že sa budem musieť viac učiť, aby som mala na to krajské kolo. Určite to bude ťažké.
Čo by si odporučila našim žiakom, keby sa chceli zapojiť do anglickej olympiády?
Ak sa žiaci chcú do anglickej olympiády zapojiť, tak by mali rátať s tým, že tam bude veľa slovnej zásoby a vecí, ktoré sme nemali na hodinách.

========

Pokračovanie rozhovoru po krajskom kole, ktoré Ninka vyhrala

Ninka, bolo krajské kolo ťažšie ako okresné?
Zdá sa mi, že bolo o trochu ťažšie, ale nie o veľa.
Pre najlepších šiestich súťažiacich po písomnej časti bola aj ústna časť. O čom bol tvoj vymyslený príbeh podľa obrázka?
Bolo to o otužovaní v mori. Mali sme povedať, prečo išli tí ľudia otužovať.
O čom bola úloha, hranie rolí?
Učiteľka bola ako moja mama a ja som hrala jej dcéru a mala som povedať, ako by som viac pomáhala doma, s prácami okolo domu.
Ideš na celoslovenské kolo. Budeš sa nejako viac pripravovať, viac čítať knižky, počúvať viac?
Robím to každý deň, nebude to nejaké špeciálne, budem ďalej precvičovať angličtinu.


Rozhovor s Michalom Balkom

8. miesto v okresnom kole v kategórii 1B (žiaci 8. – 9. ročníka)

Michal, o čom bol tvoj test?
Prvá úloha bola o tom, že som mal doplniť slová na prázdne miesta, druhá úloha o tom, že som mal slová upraviť do správneho tvaru. Potom náročné boli texty na čítanie, pretože všetko bolo o tom istom zariadení, bol to nejaký telefón alebo niečo podobné a text bol návodom. Otázky, ktoré bolo potrebné doplniť, mi sedeli na každú časť textu. Posledná časť bola počúvanie o športovcovi a mal som vybrať, kto o ňom rozpráva, určiť päť ľudí, na výber bolo šesť a bol tam chyták.
Prečo máš rád angličtinu?
Mám ju rád, lebo si myslím, že ju využijem omnoho viac v živote ako slovenčinu, ktorú potrebujem na Slovensku alebo trochu v Česku. Angličtinu využijem v drvivej väčšine krajín. Spolu s maminou sme veľa cestovali pred kovidom a tam som zistil, že si nedokážem ani objednať jedlo, ak neovládam jazyk. Videl som, aká dôležitá je angličtina, aby sa ľahšie cestovalo.
Kde využívaš angličtinu?
Keď hrám online hry, tak komunikácia je v angličtine. Väčšinou sú to strategické hry, ale hrávam aj hry pre jedného hráča – single player a inštrukcie a jazyk v hre je angličtina. Niekedy sa jazyk dá nastaviť, ale málokedy je iný ako angličtina.
Odporúčaš niektoré hry, ktoré sú vhodné na precvičenie angličtiny?
Poznám jednu veľmi zložitú, ale ešte sa mi v nej nedarí, Hearts of Iron IV.
Ako sa pripravovať na olympiádu?
Ja som sa na ňu ani veľmi nepripravoval a keď už by som sa pripravoval, tak by som hlavne odporúčal robiť testy z minulých rokov. Tie si treba vyskúšať, aby ste mali predstavu, o čom bývajú úlohy. Lebo najhoršie je, ak si myslíte, že to bude len krúžkovanie možností a potom tam máte dopĺňanie celých slov a vy neviete, ako sa to píše.


Rozhovor s Ninou Claire Štaffenovou

1. miesto kategória 1C (native speakers) v krajskom kole

Ninka, druhýkrát za sebou si vyhrala krajské kolo vo svojej kategórii. Dokonca prezradím, že boli technické problémy, pretože počas počúvania prestali fungovať slúchadlá a nejaký čas si nepočula nahrávku, ktorá išla len jedenkrát. Ako si sa cítila vtedy, keď nešiel zvuk?
Bolo to nepríjemné, mala som strach.
Tešíš sa na celoslovenské kolo?
Áno, veľmi som sa tešila, keď pani skúšajúca cez internet vyhlásila, že som vyhrala.
O čom bol tvoj obrázok, o ktorom si rozprávala príbeh?
O prázdninách, letných prázdninách v púšti.
Aká bola tvoja úloha v dialógu?
Mala som za úlohu organizovať súťaž a pani učiteľka sa ma pýtala, čo je potrebné spraviť.

Ľuboš Froľo