Marec – mesiac knihy

Čítate radi? Máte radi romantické knihy? Máte svoje miestečko na čítanie? Ktorá je vaša najobľúbenejšia kniha? Čítali ste niektorú knihu viackrát?

Také a podobné otázky ste možno dostali aj vy. Alebo ste počuli, ako sa to niekto pýta v Národnej knižnici, Literárnom múzeu, na besede, počas čítania cez prestávky. Možností bolo dosť, veď posúďte.

Na aktivity počas marca bolo všetko vopred pripravené: priestory na čítanie, plagáty, obrázky, knihy, hostia pozvaní, v múzeu a knižnici žiaci nahlásení.

Začali sme počas veľkých prestávok aktivitou Čítaj s nami! Pre všetky ročníky druhého stupňa. Čítali žiaci i učitelia, knihy boli zaujímavé.

Šiestaci navštívili v rámci Týždňa slovenských knižníc podujatie Krasopis alebo škrabopis.
Videli, ako písali známi spisovatelia, čo bolo považované za krasopis, čo za škrabopis, sami si skúsili napísať svoje meno v podobnom duchu.

Siedmaci sa dozvedeli o našom literárnom velikánovi P. O. Hviezdoslavovi oveľa viac ako len na vyučovaní. Pozreli si jeho knihy, prečítali úryvky z diel, životopisné údaje.

Piataci a šiestaci sa zúčastnili besedy so spisovateľom Jozefom Tatárom. Vopred sa ale pripravili – prečítali si niekoľko jeho povestí, nakreslili k nim ilustrácie, napísali aj vlastné povesti. Starší spolužiaci pripravili interview. Pán Tatár pútavo rozprával o svojich začiatkoch, zbieraní materiálov na dielo i plánoch do budúcnosti.

Na ďalšej besede pán Heriban rozprával o svojom vzťahu k čítaniu, práci v divadle, tvorbe pre deti i dospelých. V 6. B prečítal Turčína Poničana. A my sme hodnotili. Dostal jednotku s hviezdičkou.

Žiaci sa zapojili do zbierky kníh. Snažili sa všetci, ale vyhrali žiaci 5.B. Pre triedu, v ktorej bolo počas prestávok „prichytených“ pri čítaní najviac žiakov, dostali neskúšanku.Tá môže zachrániť jednu zlú známku, ale aj povzbudiť pri ďalšom čítaní.

Dúfam, že radosť z čítania nepominula:)
Jana Merchant