Marec v znamení čítania

“Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”
Charles William Eliot

Možno sa nám zdajú citáty o knihách ako klišé. Namiesto pomalého hľadania a čítania kníh využívame rýchlosť internetu a internetových prehliadačov.Avšak ich čaro, múdrosť a aj vôňu nenahradí nič z vymenovaného.

Ja zbožňujem, keď sa spokojne uvelebím v kresle, zoberiem do rúk knihu s tajomným názvom, pod ktorým sa môže skrývať čokoľvek, čo zistím, až keď ju začnem čítať, a vdýchnem do seba jej obsah akoby na jeden dych. A čo bude potom? To musí zistiť každý sám.

V marci sme sa na 2. stupni základnej školy pokúsili vnoriť do tajov kníh.
Denne sme v každej budove 2. stupňa počas veľkej prestávky spoločne čítali Denník Anny Frankovej a knihu poviedok Žiaden káčer navyše. Predčítavali pani učiteľky, páni učitelia a naši veľkí deviataci. V hlavnej budove na 3. poschodí sme plnohodnotne využili kóju s knižnicou, kde sme sa zhromažďovali pri spoločnom čítaní.

Keďže knižnica v kóji je naša a my chceme, aby sme si v nej mohli nájsť knihu, ktorú by sme si chceli prečítať, vyhlásili sme zbierku „Daruj knihu“ – dobrovoľnú zbierku kníh pre deti a mládež. Do tejto zbierky sa mohla zapojiť každá trieda, ktorá doniesla vyradené, ale nie nepotrebné knihy zo svojej domácej knižnice. Aktívne sa zapojili triedy 7.B, 5.B, 6.B a prvé miesto vyhrala 5.C s najväčším počtom kníh – dosiahli počet 102 kníh.

Počas prestávok sme čelili knižnej výzve a niektorí sme vymenili mobil za knihu. Súťažili sme v čítaní kníh. Túto aktivitu hodnotili učitelia slovenského jazyka a literatúry, ktorí si každý deň všímali čitateľskú aktivitu žiakov v jednotlivých triedach. Výsledkom bola výhra triedy 5.B s najväčším počtom čitateľov počas celého mesiaca.

Aj keď súťaže boli ukončené a výhercovia si prevzali svoje výhry, veríme a dúfame, že čítanie kníh ostáva aktivitou, ktorá nás sprevádza počas celého roka a hlavne života.

Do čítania, milí čitatelia.

Zuzana Ruttkayová