Objaviť prameň živej vody

Duchovný príhovor zo Služieb Božích na začiatku školského roka pre Evanjelickú materskú školu a I. stupeň Evanjelickej spojenej školy v Martine.

„Bude ako strom zasadený pri vodných tokoch, čo úrodu dáva v svojom čase, jeho lístie nevädne a všetko, čo robí, sa mu vydarí.“ Žalm 1, 3

Milé deti, milí rodičia, milí kolegovia, vedeli by ste mi povedať, aký je dnes deň, mesiac, rok? Pravdaže, je 5. september, už nám začala jeseň, a ja som dnes priniesla niečo z mojej záhradky. Vedel by mi niekto povedať, čo to je? Čučoriedka. Teda čučoriedkový krík. A páči sa vám? No, tak si trochu tento čučoriedkový krík popozerajme. Aha, tu má korene, tu má konáre, tu má ešte nejaké listy, a vidím tu aj zopár vyschnutých čučoriedok. A asi to nebude len môj pocit, že s týmto čučoriedkovým kríkom nie je všetko v poriadku. Je suchý, bez života a čaká ho neradostná budúcnosť – po dnešných bohoslužbách bude vyhodený na nejaké bio smetisko. Neviem, či viete deti, ale čučoriedky potrebujú špeciálnu pôdu, volá sa rašelina a potrebujú veľmi veľa vody. Úplne ideálne prostredie pre nich je niekde pri potoku, alebo v oblastiach, kde veľa prší. Potrebujú byť napojené na prameň vody. Voda je pre každý čučoriedkový krík tým najdôležitejším zdrojom života. My sme v dnešnom evanjeliu (Ján 4, 14) čítali, že aj Ježiš má pre nás vodu, pretože chce, aby sme žili, nechce, aby sme dopadli ako táto úbohá čučoriedka. Práve naopak, chce, aby sme boli ako taký strom (alebo krík) zasadený pri vode, aby sme prinášali ovocie a aby sa nám vo všetkom darilo.

Takže, čo my, ľudia, potrebujeme k tomu, aby sme rástli, kvitli a prosperovali?

Potrebujeme vedieť, kde nájdeme prameň života. Potrebujeme niečo ako mapu, ktorá nás k tomu prameňu dovedie. A čo je tou našou mapou? Je to BIBLIA.

A preto na našej škole čítame Bibliu, čítame ju skoro každé ráno, pretože to slovo, ktoré sa v nej nachádza má neuveriteľnú moc – môže nášmu životu dať úplne novú perspektívu, úplne novú budúcnosť.

Potrebujeme veriť a potrebujeme sa z toho prameňa napiť. Bez viery to nepôjde. Darmo ja budem vedieť, že v Biblii je niečo, čo môže zmeniť môj život, aj celú moju budúcnosť. Pokiaľ ju neotvorím, pokiaľ nebudem veriť slovu, ktoré sa v Biblii nachádza, tak budem asi stále smädná. Viera je teda veľmi, veľmi dôležitá. Predstavte si, že som veľmi smädná a mám na dosah ruky pohár plný vody. Ale ja sa nenačiahnem, nechytím ten pohár, nenapijem sa z neho. Budem len okolo neho chodiť, rozmýšľať, či je tá voda naozaj taká dobrá, až umriem od smädu. Takže, darmo sa v Biblii ukrýva tajomstvo prameňa živej vody, keď mne tie slová z Biblie idú jedným uchom dnu a druhým von a vôbec im neverím.

K tomu, aby som naozaj mohol rásť vo viere v Boha, a našiel prameň živej vody, potrebujem zažiť Božiu milosť. Čítanie Biblie, ba aj viera sú pre mňa málo platné, ak si neuvedomím, že za tým všetkým je Boh, jeho obrovská láska, jeho obrovský súcit a zmilovanie sa nado mnou, človekom. Zažiť Božiu milosť znamená uvedomiť si, že Boh sa vzdal všetkého, aby ma mohol zachrániť. Znamená to uvedomiť si, že bez Božej milosti sa nikdy zachrániť nedokážem.

Zažiť Božiu milosť znamená aj Bohu ďakovať, že je môj Záchranca, že vďaka Nemu môžem piť z prameňa živej vody, že iba a iba vďaka Jeho milosti nedopadnem ako táto úbohá vyschnutá čučoriedka. Neviem ako vy, milí moji kamaráti, ale ja chcem rásť, rozvíjať sa, prinášať ovocie, chcem byť užitočná a chcem sa tešiť na skvelú budúcnosť. A dúfam, že to isté chcete aj vy. Aj preto ste dnes tu a teraz na tomto mieste, pretože tu sa číta Biblia, v ktorej nachádzame prameň života. Tu spoznávame Božiu milosť a veríme Božiemu slovu, ktoré má moc zmeniť naše životy. Stačí iba byť a z toho prameňa sa poriadne napiť. Plnými dúškami. Amen.

Natália Kacianová, ESŠ Martin