Ukrajinské deti v Martine sa vzdelávajú aj počas prázdnin

Mnohé deti odídencov z Ukrajiny zostávajú študovať na slovenských školách, preto pre ne v týždňoch 11.-15.07.2022 a 18.-22.07.2022 Komunitné centrum Martin v spolupráci s Evanjelickou spojenou školou pripravilo denný tábor. Viac ako 50 ukrajinských detí sa v priebehu dvoch týždňov zúčastnilo tohto tábora s vyučovaním základov slovenského jazyka.

Zámerom tábora bolo pripraviť deti na ďalší školský rok a zároveň aj na obyčajný život na Slovensku. Na hodinách slovenčiny sa učili novú slovnú zásobu, a tiež aj praktické frázy, napríklad ako si môžu objednať jedlo v reštaurácii. V tábore mali deti okrem slovenčiny pripravený zábavný program, ktorý im pomáhal rozvíjať rôzne schopnosti.

Prvý týždeň boli k vyučovaniu slovenčiny pridané základy robotiky a druhý týždeň hodiny numeriky. Počas oboch týždňov sme sa venovali aj aktivitám, ako napríklad tvorivé dielne, hudba a športy.

Účastníci mali možnosť obatikovať si svoje tričko, hrať na hudobné nástroje a zažiť športový vodný deň, ktorý bol počas letných horúčav príjemným osviežením. Absolvovali sme tiež výlet do Múzea slovenskej dediny a počas druhého týždňa sme pocestovali trochu ďalej, navštívili sme Oravský hrad.
Zúčastnené deti boli vo veku od 5 do 17 rokov, a vďaka tomuto táboru mali možnosť spoznať mnoho nových kamarátov, s ktorými sa stále stretávajú a trávia spolu čas, čo bol tiež jeden z cieľov tábora. Stretli sa tam zdatné a aj menej zdatnejšie deti v slovenskom jazyku, avšak nikto nebol v nevýhode, lebo si navzájom pomáhali. Vždy sa našiel niekto ochotný, kto všetkým vysvetlil niečo, čomu nerozumeli. My lektori sme neboli výnimkou. Na tábore sa neučili len deti po slovensky, ale aj my lektori sme sa naučili mnohé nové slová po ukrajinsky.

Niektoré deti sa nám prvý deň priznali, že prišli, lebo ich mama donútila a učiť sa im už nechce. Prešli dva týždne a tie deti, ktoré začínali so zamrečenými tvárami nám hovorili, ako sa im veľmi páčilo a že by si to rady ešte zopakovali.

Na záver tábora si deti pripravili program pre rodičov, ktorým chceli ukázať, čo všetko sa za naše spoločné dva týždne naučili. Zaspievali slovenskú a ukrajinskú pieseň, ktorú sa učili spievať na hodinách hudobnej výchovy. Staršie deti si pripravili náučné projekty, v ktorých porovnávali miesta, jedlá a zvyky Slovenska a Ukrajiny. Všetko sme ukončili príjemným občerstvením.

Petra Paulinyová, študentka EGMT


Tábor Nájdi si svojho parťáka

V dňoch od 22. do 24. augusta Komunitné centrum v Martine zorganizovalo tábor Nájdi si svojho parťáka!, ktorého sa zúčastnili ukrajinskí a slovenskí teenageri. Dospievajúci Ukrajinci mali možnosť nadviazať vzťahy s ich budúcimi spolužiakmi, vytvoriť si priateľstvá a slovenskí teenageri sa stali “parťákmi” ukrajinským teenagerom. Počas tábora sa uskutočnili teambuildingové a športové aktivity.

“Tie tri dni ubehli veľmi rýchlo. Skvelá spoločnosť, zábavné dni a večery, to najlepšie, čo vám pred školou napadlo. Niektorí z nás už spoznali nových spolužiakov a hlavne sa dobre zdokonalili v slovenčine. Aj za taký krátky čas sme sa spriatelili a začali si rozumieť. Veľmi nám v tom pomohli starší, ktorí pre nás urobili aktívne a náučné hry pre lepšiu vzájomnú komunikáciu. Druhý večer sme spolu strávili pri západe slnka, ktorý bol perfektným zakončením tejto malej dovolenky. Počas týchto troch dní sme trochu zabudli na všetko, čo sa teraz deje a len oddychovali.”

Katerina,budúca študentka Obchodnej akadémie v Martine, 16 rokov

“Na tomto tábore sa mi najviac páčilo ako sme mali šancu sa spoznať s niekym úplne novým a tiež sa mi páčili hry a program, ktorý sme mali pripravený.”

Sofia, študentka Evanjelickej spojenej školy, 14 rokov

“Ďakujem organizátorom a sponzorom detského táboru na Čremošné. Všetko bolo proste skvelé!!! Dieťa sa vrátilo z výletu plné pozitívnych emócií. Môj syn, ktorý je zvyčajne uzatvorený a nespoločenský – včera pol dňa rozprával o tom, aké to bolo super a zábavné. Emócie tohto dieťaťa sú na nezaplatenie. Urobili ste viac než len malé dobrodružstvo. Pomohli ste pochopiť, ako deťom vrátiť to, na čo mnohí začali zabúdať kvôli zážitku – detstvo, mladosť, pozitívne emócie a bezstarostnosť. Pomohli ste deťom vdýchnuť život a pohnúť sa ďalej bez bremena skúseností. Veľmi pekne vám ďakujem za všetko, čo pre nás robíte.”

matka ukrajinského účastníka


Leto v Komunitnom centre Martin

Leto plné aktivít Komunitné centrum začalo prvým spoločným piknikom v Hviezdoslavovom parku, na ktorom bola účasť nad očakávania. Piknik bol možnosťou pre lepšie spoznanie priestoru, ktorý mesto ponúka, matky viedli rozhovory a deti si mohli zahrať športové aktivity.

Oslava dňa detí sa uskutočnila v Komunitnom centre Turčianske Teplice. Počas leta Komunitné centrum zorganizovalo množstvo aktivít a výletov ako napríklad: zoologická záhrada Bojnice (dvakrát), Starhrad Strečno, futbalový zápas, Šútovský vodopád, Kláštorská klavária a Blatnický hrad.

V júli sa uskutočnil 2 týždňový detský denný tábor s vyučovaním slovenčiny, ktorého sa zúčastnilo okolo 50 detí. 22. – 24. augusta sa uskutočnil tábor Nájdi si svojho parťáka!, ktorého sa zúčastnilo takmer 20 slovenských a ukrajinských teenagerov.

Každý utorok prebieha v Komunitnom centre šitie a tvorivé dielne a každý štvrtok v priestoroch komunitnej záhrady Živena prebieha piknik, sadenie, stretnutie mamičiek s najmenšími a čítanie v Ukrajinčine.

Posledný letný výlet bol do mesta Banská Bystrica spojený s návštevou osláv Dňa nezávislosti Ukrajiny 24.08.

Zuzana Dagmar Kubíková