Erasmus+ Kurz nemčiny na Malte

Malta – malý ostrovný štát v Stredozemnom mori, ktorý som donedávna poznala len ako výraz z úst kamarátov pre ,,dovolenkovú destináciu“ strávenú na stavbe.

Som vďačná za to, že vďaka programu Erasmus+ prestala byť táto krajina pre mňa neznámou a mala som možnosť nazrieť do jej histórie, geografie a kultúry. Absolvovala som tu kurz nemeckého jazyka ,,Fit in Deutsch“, ktorý bol určený pre učiteľov základných a stredných škôl.

Rovinatá, veterná krajina s kopou skál a takmer bez zelene vo mne ako milovníčke hôr vyvolala na prvý pohľad zmiešané pocity. Niekedy však nezáleží na tom, kde ste, ale s kým tam ste. A v tomto prípade som mala šťastie.

O príjemnú atmosféru na vzdelávaní sa postarala naša lektorka Gertraud Lehr z Carob Institute z Nemecka a mojich 6 kolegýň z rôznych krajín Európy – Slovenska, Maďarska, Litvy a Francúzska.

Počas piatich dní sa z učiteliek stali študentky a svedomito sme plnili úlohy, ktoré si pre nás Gertraud pripravila. Menší počet účastníkov bol výhodou. Mali sme väčší priestor prejaviť sa a zdokonaliť svoje jazykové schopnosti. Hrali sme rôzne hry, tvorili príbehy, kriticky mysleli, učili sa prostredníctvom piesní, básní, divadla, odovzdávali si skúsenosti a hlavne sme spolu veľa konverzovali. Teším sa, že mnoho aktivít môžem využiť na hodinách nemčiny s našimi žiakmi.

Okrem získavania bohatej inšpirácie sme v poobedňajších hodinách spoznávali s našou lektorkou krásy ostrova. Malta má bohatú históriu s množstvom architektonických stavieb, kostolov a skalnatých útesov. Navštívili sme hlavné mesto – Vallettu, preplavili sa trajektom na ostrov Gozo a pozreli si slávnu pevnosť Cittadella, kochali sa západom slnka nad dedinou Pepka námorníka ( Popeye Village ) a stihli sme si aj každý deň zaplávať v mori.

Čo je dobré vedieť o Malte:
Malta je súostrovie troch obývaných ostrovov (Malta, Gozo, Comino)

  • autá chodia po ľavej strane (je to bývalá britská kolónia)
  • jedným z úradných jazykov je angličtina
  • cesta autobusom stojí 2 eurá (na cestovný poriadok sa nedá úplne spoľahnúť)
  • ľudia sú veľmi milí, ochotní pomôcť.

A čo dodať na záver? Ďakujem za príležitosť, inšpiráciu, nové priateľstvá, zážitky, poznatky, oddych a skúsenosti, ktoré sa snažím odovzdávať ďalej. Odporúčam to zažiť každému.

Ľubica Paulíková