ERASMUS + PROJEKT

V dňoch 31.7.-9.8. 2023 som sa zúčastnila výmeny mládeže, projektu Erasmus+ s témou “Would you survive?” (Prežil/a by si?). Konal sa v malom meste Selema v Litve. Organizovala ho organizácia EU go Association v Litve a dostala som sa naň vďaka slovenskej organizácii Adel Slovakia. Projekt absolvovalo celkovo 30 mladých ľudí, po 6 účastníkov z 5 rôznych krajín: Slovenska, Česka, Rumunska, Bulharska a Litvy. Podmienkou účasti bolo vyplnenie krátkeho formulára a poplatok 60€ pre organizáciu, ktorý sa platí až v prípade výberu uchádzača.

Ako to prebiehalo?

Každý deň sme sa zúčastnili povinného programu, ktorého cieľom bolo pomocou neformálneho vzdelávania (hry, postery, workshopy, prezentácie, prednášky…) priblížiť konkrétnu problematiku v teoretickej, no najmä praktickej forme. V našich národných tímoch sme napríklad vytvárali prezentáciu o našej krajine a jej záchranných zložkách v prípade prírodných katastrof. Ďalej nám organizátori pripravili prednášky napríklad o potrebných veciach, ktoré je nevyhnutné si zbaliť v prípade krajnej núdze, seminár s užitočnými radami a technikami ako zvládnuť panický záchvat alebo odborný workshop s profesionálmi ohľadom prvej pomoci. Ďalej sme sa naučili zakladať oheň, filtrovať vodu, postaviť prístrešok, kamuflovali sme siete pre ukrajinských vojakov a civilistov, viazali uzly a orientovali sme sa v lese počas rôznych hier. Jeden deň sme mali vyhradený na splavovanie rieky na kanoe.

Ako na filtrovanie špinavej vody?

Bola by som rada, keby vás môj článok aj niečo naučil, preto uvádzam jednoduchý ale zato účinný spôsob na prefiltrovanie špinavej vody:
Hornú tretinu zatvorenej plastovej fľaše odrežeme a do vrchnáku spravíme aspoň 3 malé dierky. Následne do odrezanej časti s vrchnákom otočeným nadol vložíme vatu alebo bavlnu, nasypeme piesok, malé kamienky a nakoniec opäť piesok. Teraz už len postupne prilievame špinavú vodu, ktorú chceme prefiltrovať. Do zvyšných 2 tretín odstrihnutej fľaše nám bude kvapkať čistá a prefiltrovaná voda.

Na záver chcem poďakovať organizátorom za premyslený program, organizácii na Slovensku ako aj v Litve a Európskej únii, ktorá cely tento projekt financovala.
Mladým ľuďom do 30 rokov veľmi odporúčam podobné projekty. Veľa som sa naučila o prežití, no najmä o rôznych krajinách a ich kultúrach. Od účastníkov som získala nový pohľadu na svet. Je to skvelá skúsenosť a určite sa budem hlásiť na ďalší projekt.

Článok pripravila Ivana Pavlíková


O Ivke:
Volám sa Ivana Pavlíková a v roku 2021 som ukončila štúdium na EGMT. Momentálne som študentkou 3. ročníka odboru Nutričná terapia na 1. lekárskej fakulte UK v Prahe. Mám rada prírodu a vo voľnom čase športujem a turistikujem.