Otvorenie školského roka

Príhovor pri otvorení školského roka 2023/24

Vážení rodičia, kolegovia, kolegyne, milí žiaci.
Viete, čo sa dialo v prvý školský deň v tomto kostole presne pred 20timi rokmi?

Nič. Bol obyčajný deň pre tento kostol. Kostol – podobne ako kedykoľvek v bežný pracovný deň, bol zamknutý, zíval prázdnotou a nedialo sa tu nič. Bolo tu ticho, prázdno, žiadni učitelia, žiadni žiaci, len prázdne lavice a príjemný chládok.

O rok neskôr tu však už bolo 24 malých prvákov základnej školy, z ktorých mnohí už majú dnes za sebou vysoké školy, sú zamestnaní, niektorí majú vlastné rodiny a aj deti. Vtedy tu okrem rodičov prvákom bolo viac ako 100 ľudí, bolo tu rušno, bolo tu veselo, bolo to slávnostne, milé a veľmi priateľské. A to bol prvý deň novej evanjelickej školy. Žilo to tu, podobne ako dnes.

Mal som vtedy, podobne ako dnes, príhovor. Hovoril som v ňom o tom, že mám sen, ktorý nie je čiernobiely, ale je plný farieb, plný rôznych ľudí a Boh je v tom sne tiež. V tom sne som sníval o tom, že deti/žiaci sa navzájom učia a snažia sa robiť dobré veci. Bol to prvý deň našej školy.

Odvtedy ubehlo 20 rokov a som vďačný Pánu Bohu za všetko, čo sme mohli v tejto našej škole za ten čas zažiť. Mnohé dobré veci, za ktoré sme Bohu vďační, sme si pripomenuli na konci minulého roka. Teraz je čas sa pozrieť do budúcna. Ako hovorí ap. Pavol: „Zabúdam na to, čo je za mnou, a usilujem sa o to, čo je predo mnou.“ (Fil. 3, 13)

Priatelia: Aký sen máte/máme pre túto – pre našu školu? A nemyslím to iba ako básnickú otázku, ale skôr ako skutočné a spoločné zadanie alebo úlohu.

Aký sen máte vy žiaci pre seba, pre roky, ktoré strávite na tejto škole? Je to vaša škola? Ste na ňu hrdí a vďační za ňu? Ak by ste stretli svoje staršie ja o rok, dva, desať alebo dvadsať rokov, akými ľuďmi by ste chceli byť? Aký pocit zo školy by ste chceli, aby vám ostal? Aké zručnosti, vedomosti, či vzťahy? Aké vlastnosti by ste chceli mať?

Vedeli by ste sa stotožniť so slovami jedného nášho absolventa?

„Tak tento rok, keď som chodil na DOD rôznych škôl a všimol si, aký stav oproti našej majú a že akú školu sa podarilo vybudovať za 20 rokov, uvedomil som si, že naozaj celá škola je Boží plán a bez Jeho pomoci by škola nebola.“ Vážite si tento spoločný priestor vzťahov, ktorý nazývame škola?

A vy rodičia, priatelia školy? Akým priestorom chcete, aby táto škola bola? Čo chcete, aby sa v nej vaše deti naučili? Nie aké známky majú mať, či aké dostanú, ale čo chcete, aby vedeli, a aby do hĺbky poznali? Ako chcete, aby sa tu vaše deti cítili? Čo vás viedlo k tomu, že ste dali deti práve na našu – teraz už aj vašu školu? Napĺňa naša škola vaše predstavy a potreby vašich detí? V neposlednom rade, je to aj vaša škola, je to aj váš priestor?

A vy, kolegovia a kolegyne učitelia či iní zamestnanci? V akej škole chcete pracovať? Akú školu chcete mať pre týchto žiakov? Akú víziu máte pre naše školské spoločenstvo? Ako sa tu cítite? Aké chcete mať vzťahy so žiakmi, rodičmi či kolegami? Ako chcete posunúť žiakov v naplnení ich potenciálu za jeden, štyri, päť či deväť rokov? Ako chcete, aby na vás žiaci spomínali, ako chcete, aby sa pri vás cítili? A čo chcete, aby vedeli robiť, čomu hlboko porozumeli, čo sa naučili a aké vzťahy mali? Čomu chcete, aby verili a o čom, aby boli hlboko presvedčení, že funguje?

Pred začiatkom školského roka som vám zadal podobnú úlohu, chcel som, aby ste napísali slovo, ktorá podľa vás vystihuje našu školu. Spoločne ste sa zhodli na týchto slovách: rast, poznávanie a spoločenstvo. 3 pre vás kľúčového hodnoty, ktoré podľa vás charakterizujú a mali by charakterizovať našu školu.

Milí rodičia, kolegovia, kolegyne, žiaci, máme pred sebou nový školský rok, cca 900 vyučovacích hodín a nespočetne príležitostí, aby sme všetci povyrástli – boli lepšou verziou samých seba, aby sme hlbšie poznali a poznávali, a v neposlednom rade, aby sme mali lepšie a podporujúce vzťahy a tým silnejšie spoločenstvo. Chcem Vás všetkých pozvať k tomu, aby sme tento rok spolu VYTVÁRALI našu školu. Skúsme spolu nanovo premyslieť, akú chceme mať našu školu.
Prajem vám, prajem nám úspešný štart, trváci rast vo všetkých smeroch, hlboké poznanie a dobré spoločenstvo.

Mgr. Jozef Sopoliga, riaditeľ, 4.9.2023