Erasmus projekt Lotyšsko

Na začiatku septembra sme sa 12 študentov z tretieho ročníka zúčastnili Erasmus projektu v Lotyšsku. Našou témou bola voda. Pre väčšinu z nás to bola prvá skúsenosť s takýmto typom projektu, ale všetci sme sa tešili, ako túto výzvu prekonáme. Výlet začal síce nie úplne pohodlnou, ale za to zbližujúcou cestou autobusom. Vyrazili sme večer a po 20h sme vystúpili na hlavnej autobusovej stanici v krásnom meste Riga. Prvý deň sme sa len vybalili na hoteli a pochodili okolité supermarkety. Večer boli určite všetci nadšení, že spánok v sedačke mohli vymeniť za pohodlnú posteľ. Ozajstný projekt sa začal až na druhý deň, ktorý sme celý strávili spoznávaním našej partnerskej školy. Ako prvé nás študenti pozvali do kostola na ich služby Božie a neskôr nám dali prehliadku školy. Keďže sme sa prišli učiť, poobedňajší program nám pani učiteľka Laura pripravila v jej triede, kde sme sa pomocou skupinových projektov učili o ohrozeniach Baltického mora, vodstve v Lotyšsku, spôsoboch šetrenia vody, druhoch podzemnej vody, atď. Podvečer sme si boli pozrieť centrum mesta.

Nasledujúce dni sme strávili v prírode. Výlet do neďalekého Národného Parku Kemeri, kde sme sa prešli chodníkom ponad močiare, ďalej pre mnohých najzaujímavejšia vychádzka k moru a exkurzia historickej čističky vody Baltezers. Po poobediach sme každý mali voľný program. Niekto si prezrel zaujímavé historické múzeá, knižnice a galérie, iní skúsili tradičnú kuchyňu krajiny, alebo išli prezrieť obchody a kaviarne, ktoré mesto ponúka.
Ani sme sa nenazdali a polovica výletu bola za nami. Začali sme chápať systému verejnej dopravy a vedieť sa orientovať v meste. V piatok sa nám program v škole nečakane zrušil, ale náhradný plán sme nemali žiaden problém vymyslieť a išlo sa znova k moru! Ďalej nám v škole pán učiteľ chémie vysvetlil tvrdosť vody a ukázal ako reaguje s mydlom, Laura nás previedla históriou mesta a dokonca sme išli aj na plavbu loďou. V nedeľu sme mali voľný deň, kedy každý mohol ísť pozrieť to, čo ho zaujímalo.

Koniec výletu sa rýchlo blížil, ale naše dni boli stále plné zážitkov. Strávili sme ich exkurziou k prameňu Kalkugravas, pobreží Doles a prechádzkou nádherným parkom Mezaparks. Počasie nám celý pobyt prialo a síce sme si každý deň užívali, všetci sa už tešili domov. Tento projekt bol jeden zo zážitkov, na ktorý nikto dlho nezabudne.

E. Štilcová