Majstrovstvá sveta v Jiu-Jitsu v Kazachstane

Naši študenti Miroslav a Matej Mlynčekovci sa koncom augusta zúčastnili majstrovstiev sveta v Jiu-Jitsu v Kazachstane.

Obaja zápasníci sú členmi Sai Clubu Martin a majstrovstiev sveta sa zúčastnili pod Slovenským Zväzom Športového Ju-Jitsu, ktorý má štatút Národného Športového Zväzu a teda je jedinou oficiálnou organizaciou pre Šport ju-jitsu.

Nedarilo sa im úplne podľa predstáv. Matej bohužiaľ prehral obidva zápasy, bolo to sklamania najmä po minuloročnom 3. mieste z MS v kategórii U16. Aj Miroslav prehral prvý zápas no potom sa mu podarilo vyhrať v double elimination. Ale v ďalšom zápase prišla prehra so zápasníkom Ruska a tým aj koniec v turnaji. Celkovo sa chlapci v kategórii U18 umiestnili: Miroslav 9. miesto a Matej 17. miesto.

Miroslav: „Prvý zápas proti zápasníkovi z Uzbekistánu mi nevyšiel podľa predstáv a vôbec som neukázal to, čo som mal natrénované a prehral som na body. Vtedy ale ešte nebolo všetko stratené lebo tam to funguje na spôsob takzvanej ,,double eliminácie“, že tí ktorí prehrajú pred semifinále, tak z nich sa spraví zvlášť pyramída a bojujú o 3. miesto. Tak som sa sústredil na to, že ešte stále môžem byť na pódiu a získať medailu. Aj keď nie zlatú, ako som chcel. A 2. zápas s reprezentantom Izraelu už vyšiel veľmi dobre a vyhral som na body. Tak som sa tešil, že idem ďalej a mal zase energiu do zápasov, no bohužiaľ som proti zápasníkovi z Ruska prehral a moja cesta skončila. Nakoniec som sa umiestnil 9. z 18 účastníkov. Nie Som úplne spokojný s výsledkom, ale už s tým nič nespravím a vravím si, že je to tak, ako to má byť a verím, že o rok to bude lepšie.“

Čo je jiu-jitsu?

Jiu-Jitsu využíva princípy a techniky páky, znehybňovacie techniky a predovšetkým boj na zemi, pomocou ktorých dokáže aj fyzicky slabší bojovník poraziť silnejšieho protivníka.