Nazabudnutí susedia

V sobotu 8. septembra 2023 sa v židovskej synagóge vo Vrútkach konalo pamätné zhromaždenie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý odkazuje na prijatie tzv. Židovského kódexu z 9. septembra 1941.

Touto cestou sa chcem poďakovať pánovi Petrovi Krajniakovi za pozvanie a príležitosť zapojiť sa a spolupracovať na tomto podujatí. Poďakovanie a pochvala za aktívnu účasť patrí aj Alexandre Malej, študentke 4. ročníka na gymnáziu, ktorá takto opísala svoju účasť na podujatí.

,,Pre mňa to bol veľmi silný zážitok, už len z toho pohľadu, že som nahlas čítala a v rukách držala mená ľudí, ktorí už nežijú, ľudí, ktorí boli obeťami Holokaustu. Dokopy sme prečítali 70 mien tých, čo prišli o život a na ich pamiatku sme zapálili 7 sviečok. Taktiež odznelo 70 mien záchrancov. Viacerí prítomní mali príhovory, ako napríklad pán primátor Ján Danko, alebo pán farár Milan Kubík. Všetci, čo hovorili mali myšlienky, nad ktorými, by sa mal zamyslieť každý. Preto ma mrzí, že sa tejto spomienkovej udalosti nezúčastnilo viac ľudí. Úprimne, ani neviem pomenovať pocit, čo vo mne zanechali dve babičky, ktoré prežili zverstvá, čo si my nedokážeme ani predstaviť, ako sa stále dokážu usmievať aj napriek spomienkam z obdobia holokaustu. Prišli a spomínali, čo prežili. My mladí sme to síce nezažili, ale mali by sme na to spomínať. Pretože na to, čo sa stalo sa zabudnúť nesmie, aby sa už takáto chyba, nikdy nezopakovala.“

Autori:
Mgr. Ľudmila Brtáñová a Alexandra Malá IV.BG