Predstavujeme novú kolegyňu v EMŠ

Lucia Samcová je nová pani učiteľka v Evanjelickej materskej škole. Od septembra má spolu s Peťom Petrovičom triedu najmenších detí: „žabky“.

Ahoj, Lucka. Srdečne ťa vítame v Evanjelickej spojenej škole v Martine, špeciálne však v Evanjelickej materskej škole (EMŠ). Vekovo aj služobne si v našej škôlke najmladšia, no aj napriek tomu v tebe vidíme veľký potenciiál. Začnem asi najštadardnejšou otázkou. Čo ťa viedlo k tomu, že si si vybrala štúdium na Strednej pedagogickej škole v Turčianskych Tepliciach a aktuálne aj štúdium predškolskej a elementárnej pedagogiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku?
Už od malička som mala sen niekoho v živote niečo naučiť. Niekomu do života niečo dať a práve to ma viedlo k tomu, ísť študovať na pedagogickú školu.

Spomínala si, že tvoja maminka je taktiež učiteľka. Vymieňate si medzi sebou skúsenosti, postrehy, resp. dáva ti mama cenné učiteľské rady?
Určite áno. Tak ako mi dáva rady v bežných situáciách v živote, rovnako mi pomáha a dáva rady nad zlato aj v práci.

Ako si prijala na začiatku fakt, že tvoj kolega na triede bude muž a o 25 rokov starší od teba? (Peťo ma zahluší za túto otázku 😀 )
Myslím si, že som tento fakt prijala o niečo lepšie, ako môj starší kolega. Ako mi sám povedal s hrôzou v očiach, ja keď som sa narodila, on už žil a študoval v Anglicku.

Otázok o učiteľstve už bolo dosť. Našich kolegov a študentov určite zaujíma: ako slobodná, pracujúca študentka trávi voľný čas?
Okrem času, ktorý venujem práci a štúdiu, veľmi rada čítam, chodím na prechádzky so psom a rada sa venujem aj nič nerobeniu. 🙂

Vieme, že bývaš v dedinke pri ZA v Stráňavách. Aké to je dennodenne cestovať autom do MT, ešte k tomu popod Strečno? Máš v aute nejaký rituál, aby ti cesta rýchlejšie ubehla?
Ja už to vnímam ako súčasť môjho mobilného života. Cestovala som tade na strednú školu, teraz aj na vysokú školu a momentálne aj sem do Martina, do EMŠ. Priznám sa, že niekedy je to náročné, ale stane sa, že sa kolónam aj teším. Človek sa aspoň donúti zastaviť sa a porozmýšľať. Cestou do práce rada počúvam hudbu – akúkoľvek, čo sa týka cesty z práce…musí byť ticho, 😀 aspoň chvíľu ticho. 😀

Posledná otázka, Lucka. Chceš nám niečo prezradiť o sebe? Čo robí Lucku Samcovú, Luckou Samcovou?
Ako človeka ma formovalo veľa ľudí, ktorí sú súčasťou môjho života od narodenia, alebo aj ľudia, ktorých som spoznala neskôr. Mám veľké šťastie, že sú mojou súčasťou a pomáhajú mi zvládať rôzne situácie v živote. Práve vďaka nim som taká, aká som.

Za rozhovor ďakuje Zuzana Valková (učiteľka v EMŠ)