Je za nami október

Vravím si, len nech nám pohoda doznievajúceho babieho leta vydrží čo najdlhšie. Mala som na mysli všadeprítomnú pohodu. Nič nás nerozhádže, panuje dobrá nálada a dokážeme sa zasmiať na úplných hlúpostiach. Avšak človek mieni, chrípkové obdobie mení…

Október v škôlke bol bláznivý. Vysoká chorobnosť detí aj pedagógov sa odzrkadlila aj na školských a mimoškolských aktivitách. Aj keď sme sa všemožne snažili, niekedy to ozaj nešlo a bolo to nad naše sily. Kvôli tomu sme museli zrušiť besiedky pre starých rodičov aj návštevu DSS v Martine. Pevne veríme, že starých rodičov potešíme vystúpeniami začiatkom novembra. Ale povedzme si úprimne, nepotrebujeme v živote extrémnu dokonalosť. Stačí si vychutnávať prítomné momenty a stačí prísť na to, ako spraviť svet krajším a lepším miestom nielen samým sebe, ale aj ľuďom okolo nás.

Drobcom v EMŠ v októbri vyčarilo úsmev na tvárach Bábkové divadlo – Príbeh. Návšteva CVČ Kamarát nás naučila čo-to o živote našich predkov a vyskúšali sme si upiecť chlebík. Stimulačný program Azor pre predškolákov je v plnom prúde, tak ako aj futbalový krúžok, tanečná a hudobná príprava. Koncom októbra sme sa spolu s prvým stupňom EZŠ zúčastnili slávnostných reformačných Služieb Božích, ktoré tentoraz z dôvodu odcestovania neodslúžila naša školská pani farárka Natália Kacianová, ale jej manžel Adrián Kacian.

„Čerešničkou na torte“ mala byť Šarkaniáda so študentami tretieho ročníka EGMT. Z dôvodu nepriaznivého počasia sa žiaľ nekonala. No so zvedavosťou a s priateľskou atmosférou sme privítali gymnazistov v škôlke. Na naše veľké prekvapenie prišli s obrovskou krabicou muffinov, ktoré upiekla maminka jednej zo študentiek. Boli muffiózne! Bolo zaujímavé až zábavné sledovať rozhovory medzi dvoma generáciami. Touto cestou chceme vysloviť veľké ĎAKUJEME!

To, čo náš škôlkarsky facebook neprezradí, sú „obyčajné dni v škôlke.” Také tie naše spoznávačky, radosť zo spontánnosti, klasické každodenné edukačné aktivity, prechádzky, hry na školskom dvore, je toho veľa. Najväčšiu radosť prežívajú bezkonkurenčne učitelia v najmenšej triede: Lucka a Peťo. Žabky prešli úspešnou adaptáciou a neostáva im už nič iné, len sa tešiť z každodenných situácií. Tak nám všetkým Pán Boh pomáhaj!

Zuzana Valková
učiteľka v EMŠ