Erasmus+

Amsterdam – Milada Sopoligová, Jozef Sopoliga

Zručnosti pre 21. storočie

Aké prístupy a aké zručnosti potrebujú dnešné deti resp. žiaci, aby boli úspešní a spokojní tak dnes ako aj v budúcnosti? To boli kľúčové otázky, na ktoré sme chceli dostať odpovede počas kurzu, ktorý sme v termíne od 13. – 18. novembra 2023 absolvovali v Amsterdame. Spolu s nami tento kurz absolvovali aj učiteľky zo Srbska, ako aj učitelia z Bulharska.

Počas kurzu sme sa zaoberali dôležitými zručnosťami pre 21. storočia, ako sú: tvorivosť, kritické myslenie, spolupráca a komunikácia, ďalej potrebou rozvíjania mediálnej, informačnej a technologickej gramotnosti u žiakov. Nemenej dôležitý je rozvoj životných zručností: flexibility, schopnosti viesť iných (leadreship), schopnosti prichádzať s inováciami, byť produktívny a mať vybudované dobré sociálne zručnosti. Aby sme žiakom pomohli rozvíjať tieto zručnosti, veľmi nápomocné a efektívne sú konštruktivistické metódy vyučovania, ako napr. projektové vyučovanie, vyučovania založené na skúsenosti či obrátené vyučovanie.

Okrem vzdelávania sme mali možnosť bližšie sa zoznámiť s Amsterdamom. Mali sme možnosť vidieť Amsterdam z lode, ako aj holandskú krajinu zo stále funkčného veterného mlynu, ktorý v súčasnosti slúži ako píla. Nádhernú inšpiráciu sme mohli zažiť pri Rembrantových obrazoch v múzeu Rijks, ako aj v múzeu Van Gogha, kde sme okrem jeho autoportrétov, skoršej tvorby, mohli obdivovať hlavne jeho obraz Slnečníc.

Školenie bolo hradené z projektu Erasmus+.

Milada Sopoligová, Jozef Sopoliga

Atény – Renáta Rusková, Natália Sedláčková

V dňoch 16.10. – 22. 10. 2023 sme sa zúčastnili kurzu English Language Course (Elementary Level) v Aténach. Naša cesta do Atén, hlavného mesta Grécka, nám ponúkla očarujúcu kombináciu histórie, kultúry a možnosť vzdelávania. V rámci tohto úchvatného mesta sme sa zúčastnili kurzu určeného pre učiteľov, ktorí túžia obohatiť svoju profesiu prostredníctvom jazykových zručností v kurze Angličtina pre začiatočníkov, cez program Erasmus+. Tento kurz nám poskytol jedinečnú príležitosť zlepšiť svoje znalosti anglického jazyka a napomohol nám odbúrať stres z komunikácie v angličtine, čo nám otvorilo nové možnosti v absolvovaní ďalších kurzov cez Erasmus+ zameraných na nové vyučovacie metódy.

Prostredníctvom aktivít, ktoré boli realizované priamo v prostredí Atén sme mali možnosť spoznávať kultúru danej oblasti, dozvedeli sme sa o fungovaní školského systému v Aténach, ale aj o histórii tohto miesta. Každý kúsok mesta je prepojený s minulosťou, od úzkych uličiek Plaky s ich nekonečným množstvom historických zákutí až po moderné múzeá, ako je Akropolské múzeum, ktoré ponúkajú dôkazy o dávnych časoch.

Kombinácia vzdelávania, kultúry a histórie v Aténach bola pre nás obohacujúcim zážitkom. Prostredníctvom tohto kurzu sa nám podarilo spoznať učiteľov z iných krajín, z Rumunska, Maďarska, Českej Republiky a Fínska, ktorí prišli s rovnakými očakávaniami, čím sa nám podarilo nadviazať vzťahy, ktorých prínosom boli diskusie zamerané aj na vzdelávanie v ich domovine. Tento kurz odporúčame každému, kto má obavu z absolvovania kurzov Erasmus+ v zahraničí, potrebuje získať sebadôveru v komunikácii v anglickom jazyku, chce spoznať nových kolegov zo zahraničia a pokračovať v ďalšom vzdelávaní prostredníctvom denného programu. Táto cesta bola pre nás úžasným úvodom do sveta vzdelávania a kultúrnej rozmanitosti, ktorú ponúka práve program Erasmus+.

Renáta Rusková a Natália Sedláčková

 

Atény – Natália Kacianová, Benjamin Chandler

Ako motivovať žiakov a študentov k písaniu básní a vlastných príbehov?

V novembri 2023 som sa spolu s Benjaminom Chandlerom zúčastnila kurzu kreatívneho písania v hlavnom meste Grécka, v Aténach. V rámci kurzu sa stretlo a bližšie spoznalo 6 učiteľov zo štyroch rôznych európskych krajín. Naša lektorka Evangelia odviedla výbornú prácu a počas jedného týždňa nám predstavila a zoznámila nás s rôznymi metódami a motivačnými technikami pre kreatívnu tvorbu a písanie.

Na našej škole (ako aj na každej inej škole v Európe) je veľa kreatívnych a talentovaných žiakov a študentov. Mnohí z nich si ale neveria, a možno ani len netušia, aký svet sa skrýva v ich mysliach a predstavách, aké bohatstvo ukrýva ich jedinečná duša. Mnohí by možno aj začali tvoriť (namiesto googlenia a sledovania tik-tokových videí), len sa k tomu nevedia odhodlať a nemajú tú správnu motiváciu. Na kurze sme sa okrem iného dozvedeli, že väčšina ľudí má strach z „bieleho papiera“, z toho, ako začať a nevzdať sa. Taktiež, kreatívne písanie je nielen o veľkých a úžasných dielach, práve naopak, začína v malom, v nenápadných technikách ako dive in (trojminútovom ponorení sa do písania), krátkych myšlienok zachytávajúcich okamih všedného dňa (haiku technika pochádzajúca z Japonska), či tzv. zošite pri posteli, kde si pred spaním poznačíme niekoľkými vetami to najdôležitejšie z každého dňa. Kreatívne písanie vyžaduje pravidelnosť, a obrovskú trpezlivosť.

Každý môže tvoriť, písať príbehy či skladať básne. Veríme, že s Benjaminom v našich skupinkách žiakov a študentov, ktoré vedieme, budeme mnohé z techník, ktoré sme sa na kurze naučili využívať a tak správne motivovať „tých trpezlivých so sebou samými“ k vlastnej tvorbe. Kurz nám okrem rôznych nápadov a zdieľania názorov, čo funguje v rôznych krajinách Európy, poskytol aj dostatočný priestor na objavovanie historického a kultúrneho dedičstva gréckeho národa, jeho jedinečnej kuchyne a prírodných krás. Sme vďační za túto možnosť rozvíjania svojich schopností, spoznávania nových ľudí a miest, cestovania a objavovania vlastných hraníc kreatívneho písania. Erasmus+ a naša škola – ďakujeme.

Natália Kacianová a Benjamin Chandler