Filozofická olympiáda v Ružomberku

Kedysi bolo centrom filozofie Staroveké Grécko. Dnes, pre slovenskú mládež, je to Ružomberok. Aj naša škola nesmela na takejto akcii, ktorá sa odohrala 14. novembra 2023, chýbať. Boli sme síce malá skupinka, ale malé počty nás neodradili od nastúpenia do čakajúceho osobáku. Ani sme sa nenazdali a už sme vystupovali na našej zastávke. Odtiaľ to bolo len zopár minút do budovy Katolíckej Univerzity, kde sa súťaž usporadúva už 10 rokov.
Celá súťaž spočívala v písaní filozofickej eseje na jeden z troch citátov. Citáty sa mohli dotýkať rôznych tém, filozofických otázok alebo konkrétnych filozofov – od Aristotela cez Descarta až po Kanta. Tento rok boli všetky tri citáty centralizované okolo Európy, Európskej únie alebo rôznych problematík týkajúcich sa európskej kultúry, imigračnej politiky a budúcnosti. Pre niekoho je to šťastná téma, pre niekoho nešťastná – ja som sa jej celkom potešila.

Za 120 minút sa 193 študentov pokúsilo vypotiť čo najlepšie a najinovatívnejšie argumenty na ich vybraný citát, dúfajúc, že to budú práve oni, ktorým sa pošťastí dobojovať to až do druhého kola – to už sa píše na počítačoch a v anglickom jazyku. Široké átrium zaplnilo náhlivé škrabotanie desiatok pier, každý sa hlboko sústredil na svoje dielo a dodržiavanie požadovanej štruktúry – to by som, ako pravidelný účastník, povedala, že je najdôležitejšie.

Vedieť si vybrať tému, o ktorej mám čo povedať, vie snáď každý. Do druhého kola vás však takéto sebavedomie nedostane. Treba sa naučiť svoj názor správne a kriticky podať v štruktúre, ktorá je zrozumiteľná a taktná – a samozrejme originálna. Keď si človek uvedomí, čo od neho vlastne hodnotitelia očakávajú, vie presne, ako má za tých 120 minút postupovať a čomu sa najviac venovať. Svoje miesto v prvej dvadsiatke má takmer zaručené. A ak sa mu náhodou pošťastí aj v druhom kole, čaká ho medzinárodné kolo v Helsinkách, kde vyberú prvých dvoch ako reprezentantov za Slovensko.

My na naše výsledky budeme urputne čakať až do 15. decembra, kedy dostaneme spätnú väzbu na naše eseje a informáciu o možnom postupe do druhého kola. Potom nás od Helsiniek delí len jedna anglická esej.

Ktovie, možno sa niekomu z našej malej skupinku podarí dotiahnuť to až do Fínska – alebo minimálne o rok znovu do Ružomberku. Tajomstvo úspechu poznajú predsa všetci – nenechať sa odradiť neúspechom, keď je víťazstvo prakticky na dosah.

Magdaléna Mária Valčová V.AG