Predstavujeme Annu Trusikovú

V septembri posilnila učiteľský zbor Anna Trusiková. Žiakov sprevádza pri poznávaní krás matematiky. Niektorí ju však len stretávame na chodbách. Preto sme ju oslovili, aby sme jej položili pár otázok.

Čo ťa priviedlo k matematike? Čím si ťa získala?
Hodiny matematiky ma v škole vždy veľmi bavili. Páčilo sa mi, že matematika mala svoju logiku a presné pravidlá.

Aká bola tvoja cesta k učiteľskému povolaniu?
Počas štúdia na gymnáziu som začala pomáhať pri práci s deťmi, neskôr som viedla detskú besiedku, robila tábory a akcie pre deti v cirkevnom zbore v Novom Meste nad Váhom, kde som vyrastala. Učenie detí a práca s nimi ma bavili a napĺňali. V poslednom ročníku gymnázia som dlho zvažovala, na akú vysokú školu si mám dať prihlášku. Lákali ma technické smery, prírodovedné smery aj učiteľské povolanie, od ktorého ma mnohí odrádzali. Modlila som sa a Pán Boh mi ukázal, že Jeho plán pre môj život je pri učení. Tak som si podala prihlášku na MATFYZ a zatiaľ som to neľutovala.

Čo ťa priviedlo k nám do Martina? Ako vnímaš naše mesto a región Turiec?
Do Martina som sa presťahovala kvôli tejto škole. Páčila sa mi hlavne jej vízia a hodnotové nastavenie. Mesto Martin a región Turiec sa mi páči, je tu veľa možností na turistiku a veľa krásnych miest, kam sa dostanem na bicykli. Zatiaľ región iba spoznávam, a tak verím, že objavím v okolí ďalšie a ďalšie zaujímavé miesta.

Ako tráviš voľný čas? Čo ťa dobíja energiou?
Rada sa prejdem alebo preveziem na miesta s peknými výhľadmi. Keď mám voľno (dovolenku) dlhšie, rada cestujem po Slovensku aj do zahraničia a spoznávam nové miesta a kultúry.

Do ktorých kútov sveta ťa už „zavial vietor“?
Moje cestovanie by sa dalo rozdeliť na dve oblasti. Jedna je spoznávanie nových krajín s kamarátmi alebo rodinou. Takto som navštívila rôzne krajiny Európy, USA, Mexiko a Tunisko. Druhá oblasť je dobrovoľníctvo v zahraničí. Jedno leto som strávila v Ekvádore na programe Street Children a bola som aj v Ugande, kde som učila v miestnej škole. Navštívila som ju zatiaľ tri razy a verím, že ďalšie návštevy pribudnú.

Čo by si poradila žiakom, ktorí s matematikou „bojujú“?
Poradila by som im, aby sa hlavne nevzdali a nebáli skúsiť veci riešiť znova.

Prezraď nám, ktorá oblasť matematiky ťa najviac zaujíma?
Nemám vyslovene vybranú konkrétnu oblasť, hlavne sa mi páči, ako sa veľmi prelínajú. Ale ak by som musela nejakú vybrať, bola by to matematická analýza.

Máš nejaké heslo, ktorým sa v živote riadiš, zásady alebo princípy, podľa ktorých sa snažíš žiť?
Snažím sa žiť podľa princípov a zásad, ktoré máme napísané v Biblii, ale úprimne povedané, často sa mi to nedarí a je ešte veľa toho, čo môžem vo svojom živote zlepšovať. Pri konfirmácii som dostala verš z Listu Rímskym 8, 28: „A my vieme, že milujúcim Boha, povolaným podľa rady Božej, všetky veci slúžia na dobro.“Neviem, či by sa dal považovať za heslo pre môj život, no každopádne ma odvtedy sprevádza a často si naň spomeniem, keď prechádzam napríklad niečím náročným.

Rýchly brainstorming pre Hanku:
Matematika alebo fyzika? – 😊 Matematika
Kniha alebo film? – Kniha
Hory alebo more? – Hory
Futbal alebo hokej? – Hokej
Zima alebo leto? – Zima
Čaj alebo káva? – Čaj

Rozhovor pripravila
Ivana Ďuricová