Sociálne siete a ich riziká na 1. stupni

Sociálne siete oslovujú v posledných rokoch stále menšie deti a ich vplyv na ne je vysoko rizikový, jednak v oblasti zoznamovania sa s potenciálne nebezpečnými ľuďmi, jednak v odhaľovaní súkromia, uzatváraní sa do názorovo „jednofarebných“ sociálnych bublín, až po vytváranie si vlastného sebaobrazu na základe nášho hodnotenia na sieťach.

Z tohto dôvodu naši školskí digitálni koordinátori rozbehli na 1. stupni sériu workshopov, v rámci ktorých chcú postupne prejsť s deťmi všetky tieto riziká, pomôcť im zorientovať sa v nástrahách, ktoré sa na sociálnych sieťach vyskytujú a naučiť ich kriticky pristupovať k zobrazovanému obsahu.

Úplne prvou témou bola v decembri v 3. ročníku rozprávka o Červenej čiapočke, ktorú sme preniesli do súčasnosti. Dej rozvíjali samotné deti – Červená čiapočka si robila selfie a všetkým na sociálnych sieťach oznamovala, kam sa chystá, babička sa na Facebooku sťažovala na svoj zdravotný stav, takže vlk sa ani nemusel obťažovať osobným kontaktom s Červenou čiapočkou, všetko sa dozvedel. Deti príbeh mohli kresliť, písať, zdramatizovať.

V blízkej budúcnosti rovnaký workshop zopakujeme v 4. ročníku a zároveň už pripravujeme nové témy na ďalšie stretnutia.

Eva Uličná