Experimentálne popoludnie v školskom klube detí

Štvrtáci zažili, 30. januára, v školskom klube detí netradičné popoludnie plné nových informácií a zážitkov. Presunuli sa do hlavnej budovy školy do fyzikálneho laboratória. Tam ich už čakal pán učiteľ Martin Štubňa, ktorý učí fyziku našich gymnazistov. Pripravil si pre nich malú vedeckú “ochutnávku” zážitkovej fyziky so zameraním na vlastnosti svetla, počas ktorej sa zoznámili s tradičnými ale aj menej známymi zdrojmi svetla. Pod lupou pozorovali ako vytvárajú obraz mobily; zistili ako funguje oko a ako sa naprávajú chyby zraku. Spoznali a sledovali šošovky a ich menenie chodu lúčov.

Štvrtáčka Hanka: „Bolo skvelé, že sme objavili aj ďalšie priestory tejto veľkej budovy, kde sme doteraz chodili s pánom vychovávateľom len na brejky. Dozvedela som sa čosi nové o vlastnostiach svetla a spravila si crazy foto cez šošovku. Už teraz sa teším, ako tu budeme robiť aj ďalšie pokusy, keď budem staršia.“

Tento formát zážitkovej fyziky pozostávajúci z rôznych pokusov, do ktorých sú deti priamo zapojené sa nám osvedčil už počas Letnej biblickej školy, kde sa stretol s pozitívnou odozvou zo strany detí. Preto vznikla aj táto myšlienka zahrnúť ho do aktivít školského klubu deti pri našej škole – dodáva vychovávateľ Dušan Haško.