Na slovíčko s Martinou Marunovou

Maťka je mladé šikovné dievča s jemným hlasom, ktoré si veľmi rýchlo získalo srdcia našich najstarších-predškolákov. Zastupuje Sašku Grigliakovú, čiže latku ako kolegyňa, aj ako pedagóg mala nastavenú veľmi vysoko. Nezľakla sa, popasovala sa s tým a je cennou súčasťou nášho kolektívu.

Mati, ty pracuješ v škôlke od novembra 2023. Pred tým si učila v EZŠ výtvarnú výchovu a robila si odbornú asistentku. Vedela by si nám úprimne povedať, kde sa cítiš viac „doma“? So staršími žiakmi alebo s deťmi v škôlke a prečo?
Práca s menšími deťmi je mi srdcu bližšia ako práca so staršími žiakmi. Prácu so staršími deťmi som mala možnosť vyskúšať si na vlastnej koži a musím priznať (aj keď nerada), že učiteľ už pred deťmi nemá taký rešpekt a úctu akú by si zaslúžil.

Aké boli Tvoje pocity, keď si mala nastúpiť do nového kolektívu (prevažne k ľuďom po 30-tke a 40-tke) neboj sa povedať pravdu. My to pochopíme, aj keď pravda niekedy bolí 😀
Som ten typ človeka, čo má pred všetkým novým rešpekt a nevedela som do čoho idem. Musím však povedať, že moje obavy neboli absolútne opodstatnené, keďže všetci ste veľmi milí a vždy nápomocní vo všetkých smeroch.

Je niečo, v čom stále hľadáš istotu, alebo naopak je niečo, čo ťa milo prekvapilo a prijala si to hneď za „svoje?“
Milo ma prekvapilo, že trieda v ktorej som, je tvorivá. Deti si veľmi radi najmä kreslia a vyfarbujú omaľovánky, dievčatá ale aj chlapci, čo ma veľmi potešilo, preto sa snažím vymýšľať rôzne kreatívne nápady na tvorenie.

Vedela si od malinka, že chceš byť učiteľkou v škôlke? Keby si nebola učiteľkou, čo iné by si podľa teba robila?
Ako malá som chcela byť vždy maliarkou, pretože som od detstva rada kreslila a maľovala čo mi ostalo dodnes. Taktiež som sa rada hrávala aj na pani učiteľku. Keď som už bola staršia tak som sa rozhodovala medzi umeleckou a pedagogickou školou. Nakoniec som sa rozhodla ísť cestou učiteľky. A keby som nebola učiteľkou, pravdepodobne by som sa uberala umeleckým smerom.

A teraz z iného súdka:

Hory alebo more?
More

Kniha alebo film?
Film

Mesto alebo vidiek?
Vidiek

Pes alebo mačka?
Oboje

Slovenská alebo zahraničná kuchyňa?
Slovenská

Akú dobrú knihu si naposledy čítala? Respektíve na akom filme si naposledy bola v kine?
Naposledy som čítala knihu od autora Yuval Noah Harari s názvom Sapiens stručná história ľudstva, od ktorej som nevedela odtrhnúť oči. V kine som bola naposledy na dobrej romantickej komédii.

Máš vysnívanú destináciu, kam by si raz rada cestovala?
Najradšej by som precestovala celý svet, ale mojou vysnívanou destináciou je Španielsko. Páči sa mi ich jazyk, hudba, španielsky temperament a celkovo kultúra.

Ty a Lucka Samcová výrazne omlaďujete kolektív. Viem si predstaviť aké ste to mali na začiatku ťažké. Rovno hodené na rozbehnutý vlak. Ver tomu, že aj pre nás, služobne starších, ste obe výzvou, aby sme Vám z našich skúseností odovzdali to najlepšie. Máš kamarátky, tiež učiteľky? Ak áno, odovzdávate si skúsenosti a rady medzi sebou?
Áno, mám kamarátky, pracujúce v rovnakom odvetví. Rady a skúsenosti, ktoré si odovzdávame sa týkajú najmä nápadov na rôzne aktivity, či už tvorivé, pohybové alebo edukačné.

Aká je Tvoja vízia predprimárneho vzdelávania na Slovensku?
Iba tak stručne zhrniem, aby učiteľ naďalej viedol deti k tímovej práci, slušnému správaniu, kreativite a spravodlivosti.

Obohatila Ťa v niečom práve naša ESŠ?
Obohatila ma o nových milých ľudí a samozrejme o super kolektív, ktorý som nezažila ani v predchádzajúcej práci.

Za rozhovor ďakuje Zuzana Valková