NEW YORK

V dňoch 16.2.2024 až 25.2.2024 sa 8 žiakov s p. učiteľkou Froľovou zúčastnilo nezabudnuteľného výletu do mesta, o ktorom mnohí snívajú. Tento sen im splnila pani farárka Bosáková.

V skratke by sme vám radi povedali o našich dňoch, ktoré sme mali bohato naplnené.

Hneď po príchode do New Yorku nás privítal p. farár Mišina, ktorý nás priviedol k sebe na faru. Prišli sme v noci a tak sme hneď ľahli do postele.

Čo sme videli?
Rána sme sa nevedeli dočkať! Začali sme chutným bagelom z blízkej pekárne a vyrazili do mesta! Pešo sme prešli na Times Square, odtiaľ do Central Parku a neobišli sme ani známu kaviareň zo seriálu Priatelia. Hodinky nám ukázali 30000 krokov, čo pre začiatok stačilo.

V nedeľu sme sa zúčastnili služieb Božích, ktoré boli pre nás duchovným zážitkom. Rezervovali sme si vyhliadku na Empire State Building, presunuli sme sa k Pamätníku 9/11, čo bol veľmi silný moment. Vyskúšali sme typický fastfood a prechádzkou sme sa vrátili na ubytovanie po Wall Street – historické jadro finančného obvodu.

Tretí deň nás čakala plavba loďou okolo Sochy slobody, počasie bolo nádherné a my sme si užívali slnečné lúče a neopísateľné výhľady priamo z lode. Keďže nás počasie hnalo vpred, vybrali sme sa prejsť naprieč Brooklyn Bridge.

Štvrtý deň sme si rezervovali výhľad z ďalšieho mrakodrapu – Top of the Rock. Počasie nám stále prialo a preto nám nič nebránilo v tom, objavovať mesto ďalej. Rozhodli sme sa preskúmať aj Chinatown a Little Italy, kde sme nepohrdli chutnou talianskou kávou.

Piaty deň, nevedeli sme sa dočkať večera! Naše lístky na Broadway netrpezlivo čakali v našich Citypassoch. Tento zážitok sa slovami vyjadriť nedá. Človek, ktorý to nezažije, si to nedokáže predstaviť. My sme mali možnosť vidieť pokračovanie Harryho Pottera.

Šiesty deň sme sa autobusom premiestnili do New Jersey, kde sme si užili atmosféru skutočných amerických nákupov.

Siedmy deň sme navštívili Intrepid múzeum – americké vojenské a námorné historické múzeum. Mali sme možnosť vidieť rôzne lietadlá a prejsť vnútro celej lode. Niektorí odvážni vyskúšali aj simuláciu letu v stíhačke. Posledná zastávka z nášho programu bolo Národné múzeum prírodnej histórie.

Náš výlet sme uzavreli rozlúčkovou prechádzkou po meste a poslednou kávou v našej obľúbenej kaviarni.

S vďačnosťou a pokorou sme sa vybrali na cestu domov.