Po stopách knihomoľov s Martinusom

V marci si oveľa viac ako inokedy v roku pripomíname význam kníh. Prečo je tomu tak? Keď sa pozrieme do histórie, tak zistíme, že práve tento mesiac je spájaný s Matejom Hrebendom, slovenským spisovateľom, ktorý bol od mala slepý ale ani to mu nebránilo v tom, aby sa venoval zbieraniu a zachraňovaniu kníh, čím sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. A keďže sa narodil a zomrel v marci, tento mesiac je venovaný jemu.

My, 5.A a 5.B, sme si tento mesiac, 21. a 22.3.2024, spríjemnili návštevou centrály Martinusu, kde sme sa vybrali po stopách knihy a knihomoľov. Na knižnej ulici sme prešli veľkou červenou bránou a vstúpili do zázračného sveta.

V úvode sme sa oboznámili s históriou knihkupectva, prešli sme 100 metrov dlhým skladom kníh, ukázali si ako sa knihy po príjme na sklad zaradia do jednotlivých políc a poličiek a ako následne putujú k nám, po tom ako zadáme ich internetovú objednávku. Žiaci si mohli vyskúšať i zabaliť knihy na osobný odber do kamenných predajní, na odber prepravnou službou ako skúsiť baliť knihy metódou “pirohov”. Spoločne sme si zahrali hru hľadania knihomoľov a v oddychovej časti sme diskutovali o tom, čo nám kniha prináša, čo nám sprostredkuje.

Každá trieda si vybrala knihu, ktorá sa stala našou triednou knihou, a každý si odniesol okrem zážitku aj špeciálnu zberateľskú záložku.
Tento deň sme si spoločne všetci užili a vytvorili si tak príjemnú atmosféru.

A čo hovoria žiaci? „Musíme povedať, že nás to celé ohúrilo. Veľa sme sme sa dozvedeli ako to vôbec celé funguje. Sranda bola baliť balíky a páčilo sa nám, že to bolo v rozprávkovom štýle – zasadačky Sherloka Holmesa či Alice v krajine zázrakov.
Veľmi pekne ďakujeme, že sme tam vôbec mohli byť.“

Martina Rišániová Santusová