Exkurzia v OSVIENČIME

Hovorí sa, že história sa opakuje, a preto by sme sa mali poučiť z predošlých chýb a neustále si ju pripomínať. Svet a dnešnú spoločnosť tvorili okrem mierových udalostí aj konflikty, ako napríklad Druhá svetová vojna či Holokaust. Práve v súvislosti so spomenutými udalosťami sa viaže aj exkurzia, ktorej sa študenti štvrtého ročníka gymnázia mohli zúčastniť 13. marca 2024.

Spoločne so sprievodcami sme mohli nahliadnuť do komplexov koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau v Poľsku, kde Židia, ale aj iní ľudia, ktorí boli „nepohodlní“, museli tvrdo pracovať bez nároku na poriadny odpočinok, stravu či hygienické podmienky. Mohli sme vidieť množstvo osobných predmetov, ako napríklad kufre s vecami, ktoré im boli zabavené hneď po príchode, ale aj zrekonštruované plynové komory, kde vyhasli životy mnohých obetí.

Hoci nie je jednoduché a príjemné navštíviť podobné miesta, je to nesmierne dôležité. Pre nás osobne bola návšteva koncentračného tábora veľmi poučná a smutná zároveň, možno dokonca až depresívna, najmä keď vo svete opäť narastá antisemitizmus.

Musíme však pamätať, že žiadna krajina či národ nemajú právo nadraďovať sa nad ten druhý, alebo nad nejakú menšinu, a ak to tak robia, potom my ostatní sme povinní to zmeniť k lepšiemu a nezatvárať predtým oči.

Andrea Bačeová, IV. AG v spolupráci s Mgr. Ľudmilou Brtáňovou