Exkurzia do Akadémie veľkých diel

Počas celého roka sa skupinka gymnazistov z 2. – 5. ročníka stretávala na pondelkových seminároch Akadémie veľkých diel. Diskutovali o veľkých dielach a veľkých témach. Pre inšpiráciu spomenieme aspoň tie najznámejšie: Picassova Guernica, Rady skúseného diabla od C.S. Lewisa, obraz Imricha Weinera-Kráľa, skladba od Bethowena či „nekonečná“, no dobrodružná, Homérova Odysea. Často odchádzali študenti zo stretnutia diskutujúc a hľadajúc odpovede na veľké otázky, ktoré na stretnutiach vznikli.

Tento rok sa nám podarilo celoročné úsilie zavŕšiť veľkolepo – návštevou sídla Akadémie veľkých diel v Ivanke pri Dunaji. Spoznali sme pracovníkov Akadémie, tvorcov metodík, zažili sme ukážkový seminár, prezreli sme si kaštieľ, v ktorom Akadémia sídli. Návštevu sme absolvovali spolu so študentami Spojenej školy Kollárova zo Sečoviec a Spojenej školy Sv. Rodiny v Bratislave. Popoludní sme si to namierili do Slovenskej národnej galérie v Bratislave, kde sa nachádzajú aj diela rozobrané na našich seminároch.

Skutočne veľmi príjemný, obohacujúci a umením naplnený deň bol pre nás odmenou. Veríme, že v budúcnosti ešte niekedy do ivanského kaštieľa zavítame.

Ivana Ďuricová Markovičová