Je za nami máj

Často premýšľam nad tým, aké by to bolo, keby sme sa neriadili najnovšími trendmi. A to nie iba v obliekaní, v bývaní, ale aj v iných oblastiach. Napríklad aj vo výchove a vzdelávaní. Ostali by sme zamrznutí v ´89? Keď si spomeniem na svoje škôlkarské časy, vybavím si staršie pani učiteľky, ktoré celý život nosili ten istý účes, tmavé triedy a jedálenskú „vôňu“ šíriacu sa celou škôlkou. Rodičov nezaujímalo, či sme mali ovocie ale to, či sme všetko zjedli? „Obedy zadarmo“ neexistovali. Nepamätám sa, či sme chodili zo škôlky na výlety, Noc v škôlke bol čisto futuristický pojem, ako z iného sveta. Mali sme veľký dvor, na ktorom sme trávili čas od septembra do júna a poobedný autobus prichádzajúci z mesta 15:00 avizoval, že sa blíži čas príchodu rodičov…. Koľko veľa sa odvtedy zmenilo.

Myslím, že každá materská škola, nie iba naša EMŠ sa snaží vytvoriť deťom priateľské, niekedy až rodinné prostredie. Vymýšľame všemožné aktivity a mimoškolské akcie, len aby sa deti nenudili… ale podľa môjho skromného názoru, je občasná „nuda“ veľmi dôležitá. Možno aj preto, že si viac vážime čas strávený s kamarátmi, s rodinou, viac si vážime nie iba materiálne veci, ale čas, ktorý nám tí druhí venujú…

Máj odštartoval Celoslovenským kolom Duchovnej piesne, ktoré sa konalo na pôde našej ESŠ a Ev. a.v. cirkevného zboru v Martine. Reprezentovala nás Magdalénka Ruttkayovás piesňou „Pane daruj mi pravú vieru“.

Vo sviatok 8.5. sa konala rodičovská brigáda, ktorej sa zúčastnili aj rodičia z EMŠ. Ďakujeme.

9.5. sa celá materská škola zúčastnila Míle nádeje. Každá trieda bežala samostatne v spoločnosti pána riaditeľa Jozefa Sopoligu. Bol to veľmi vydarený deň, plný dobrej nálady a slniečka.

Máj patrí už štandardne našim mamám. Sovičky mali besiedku pre mamičky 13.5., Žirafky 20.5 a Včielky 21.5. Všetky besiedky sa konali v priestoroch EMŠ.

Vďačnosť Pánu Bohu sme vyjadrili 21.5. na Službách Božích spoločne s prvým stupňom EZŠ. Kázeň mala pani farárka Natálka Kacianová a hrala školská kapela za doprovodu pani učiteľky Danky Borcovanovej.

22.5., 23.5. a 24.5. sa Včielky, Sovičky a Žirafky zúčastnili interaktívneho čítania v Martinuse v OC Galéria. Bola to nová a veľmi obohacujúca skúsenosť. Každá trieda si do škôlky priniesla za odmenu knihu z kníhkupectva. Veľmi pekne ďakujeme.

Nádhernou akciou bol 25.5. Deň rodiny. Ten, kto nebol, prišiel o deň plný hier, jedla a zábavy.

Vďaka, Bože za máj!
Zuzana Valková