RCPU

Regionálne centrum podpory učiteľov pre okresy Martin a Turčianske Teplice funguje v Martine už takmer tri roky. V septembri 2021 vznikli dve pilotné centrá, v Martine (zriaďovateľom je práve Evanjelická spojená škola) a v Rožňave (zriaďovateľom je mesto). Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže (vtedy športu) ich zriadilo na presadenie zmien v rámci vtedy pripravovanej kurikulárnej reformy základného vzdelávania. Hlavným cieľom centra je priblížiť sa učiteľom a pomôcť im zvládnuť zmeny, ktoré ich čakajú. Jednou zo súčastí reformy je aj odborná príprava a rozvoj učiteľov pre nový obsah a formy vzdelávania a podporu pre školy na premenu „zdola“. Jedným z hlavných cieľov je zmeniť pohľad na učiteľa a vrátiť mu spoločenský status.

Regionálne centrá sa špecializujú na mentoring, vzdelávanie, sieťovanie a vytváranie regionálnych partnerstiev. Hlavnou náplňou činnosti je predovšetkým mentoring.

Úlohou mentora nie je učiteľa kontrolovať či kritizovať, ako vedie svoje hodiny, hoci učitelia to môžu tak podvedome vnímať, keď je počas vyučovania v triede niekto cudzí. No učiteľ v mentorovi nachádza profesionálneho partnera, pomoc, oporu pri hľadaní riešenia. Vytvára sa dlhodobý vzťah smerom od funkčnej závislosti k zrelej nezávislosti, učiteľ sa rozvíja aj osobnostnej, aj po profesionálnej stránke. Svedčia o tom aj veľmi pozitívne spätné väzby od učiteľov, ktorí si mentoringom prešli – v priebehu troch rokov sa na cestu s mentorom vybrala takmer stovka učiteľov, čo je cca viac ako 1500 mentoringových hodín.

Ak by sme premenili aj ďalšie aktivity na čísla za tri roky RCPU zrealizovalo viac ako stovku poldenných workshopov, viac ako tridsať celodenných workshopov, nespočetné množstvo online stretnutí. Zúčastnilo sa ich viac ako dvetisíc učiteľov… Mentorky RCPU spolupracovali pri organizovaní prvej martinskej konferencie pre učiteľov Zmena je tu (mimochodom, pripomenúť si ju môžete v sobotu 22. 6. o 12:50 na Dvojke).

V súčasnosti je činnosť mentoriek (je ich sedem) RCPU zameraná najmä na pomoc – individuálnu či skupinovú – pri implementovaní kurikulárnej reformy. Učiteľom v pilotných školách poskytujú mentoring, spolu reflektujú možnosti jednotlivých metód aj to, do akej miery je daná hodina v súlade s reformou. Spoločne hľadajú riešenia, pomenúvajú silné stránky či priestory na zlepšenie. Školám, ktoré len vstupujú do overovania od septembra, poskytujú poradenstvo šité na mieru – od konzultácií cez vzdelávanie až po mentoring. Zorganizovali aj dni otvorených dverí či sieťovacie stretnutia na školách v Žiline a v moravských Židlochoviciach.

O svojej činnosti RCPU pravidelne informuje na sociálnych sieťach FACEBOOK, INSTAGRAM; domovskou stránkou je však stránka www.rcpumt.sk.

Zuzana Herbrychová
mentorka, lektorka