Oslava učenia – 5.A & 5.B

Dňa 5. a 6. júna, žiaci 5.A a 5.B, prezentovali svojim rodičom, rodinným príslušníkom či priateľom svoje celoročné práce mapujúce tradície, zvyky a spôsob života našich predkov v regióne Turiec.

Na hodinách dejepisu bolo ich úlohou zostaviť receptár tradičných jedál Turca. Poväčšine to boli jednoduché recepty svojou prípravou alebo samotným zaobstaraním surovín, avšak jedlá, ktoré dostatočne zasýtili. Účinky rastlín skúmali na hodinách biológie. Ich úlohou bolo vytvoriť herbár liečivých a iných rastlín, ktoré rastú v našom regióne. Oboznámili sme sa s botaničkou Izabelou Textorisovou.

Na hodinách technickej výchovy sa zaoberali štúdiom remesiel našich predkov – košíkarstvo, kožušníctvo, garbiarstvo a iné.

Hodiny telesnej výchovy spojili športové aktivity s prvkami ľudového tanca. Naši predkovia si ním krátili voľné chvíle, spájali sa navzájom a oslavovali čas po práci.

Ako posledné nám predstavili prácu z hodín slovenčiny. Počas školského roka sa naučili rôzne literárne žánre, epiky aj lyriky. Jedným takýmto žánrom je povesť- prozaický žáner, ktorý spája prvky realistické s fantastickými. V závere nám zahrali jednu z mnohých – 5.A zdramatizovala povesť s názvom Drak pod hradom, 5.B vytvorila divadielko o Blatnickom hrade a prameni Kráľova studňa.

Všetci žiaci podali vynikajúce výkony, spoločne sme strávili príjemné popoludnie pri ochutnávke jedál z Turca v kruhu s našimi najbližšími v spoločnosti smiechu, radosti a dobre odvedenej práce.

Martina Rišániová

Všetky fotky 5.A

Všetky fotky 5.B