EGMT CAMP 2024

Tak ako každý rok aj tento, začínali prváci gymnazisti nezvyčajne. Týždeň spolu v Tatrách! Zoznamovanie, aktivity, nočné hry či siahodlhé debaty sa stali na týždeň ich stredoškolským životom. Opýtali sme sa ich preto 3 základné otázky:

  1. Prečo podľa teba existuje EGMT CAMP?
  2. Aké výhody/nevýhody v tom vidíš?
  3. Ako pozitívne môže vplývať tento CAMP na ďalšie roky na tejto škole?

Začítajte sa do príjemných odpovedí od našich nových prvákov.

MATÚŠ: EGMT CAMP existuje preto, aby sme sa tam spoznali s novými ľuďmi, aby sme sa trochu lepšie pripravili na to, že ideme na novú školu do iného prostredia a aby sme sa tam zabavili, čiže taký štart do novej školy.

Výhody vidím v tom, že sa medzi sebou už trochu poznáme čize v triedach a na hodinách môžeme lepšie fungovať a nemusíme sa toľko pred sebou hanbiť alebo sa báť a môžeme rozširovať svoje kontakty a už nás čiastočne oboznamujú o nejakých informáciách, ktoré sú potrebné do školy.

Nevýhody sú jednak, že keď sa niekto nezúčastní tohto campu tak sa toľko nepozná s tými ľuďmi, ako tí čo sa zúčastnili a pre niekoho môže byť nevýhodou aj to že vymešká už týždeň školy.

Môžeme sa inšpirovať peerministrami a ísť ich cestou.

HENKA: EGMT CAMP je úžasná príležitosť spoznať spolužiakov, s ktorými budeme. Žiaci si medzi sebou tvoria nové vzťahy (priateľstvá). Výhody CAMPU sú za mňa určite tie, že žiaci sa spoznávajú v neutrálnom prostredí. Ďalšou výhodou sú určite aktivity, ktoré boli zábavné a každý sa zapojil. CAMP sa koná v príjemnom prostredí, ktoré je na budovanie týchto vzťahov podľa mňa ideálne. Čo sa týka nevýhod našla som len jednu. A tou sú z časti tie aktivity. Nie každý sa totiž pri niektorých aktivitách cíti príjemne. Zúčastnenie na týchto aktivitách by malo byť dobrovoľné tak ako je dobrovoľná talent show. Keďže po CAMPE sa väčšina žiakov už pozná a nemajú problém medzi sebou komunikovať. Poznajú taktiež aj starších žiakov a v prípade potreby sa ich vedia opýtať, takže prváci nebudú mať problémy. Keďže na aktivitách je zábava a žiaci sa spoznávajú aj vo voľnom čase, neskôr sa cítia na škole dobre.

KATKA: EGMT CAMP je miesto, kde sa začínajú nové kamarátstva a tvoria sa mnohé zážitky. Väčšina ľudí si môže povedať, že je to iba výlet a radsěj by sme sa mohli učiť v škole. Ale pre nás to bol týždeň, kde sme spoznávali nových, úžasných ľudí ale aj sami seba. EGMT CAMP nám poskytol príležitosť porozprávať sa, spoznať sa a tí čo sa poznali už pred nástupom na novú školu stihli zaspomínať na staré časy. A tí čo netrénovali na konci leta ranné vstávanie, mali príležitosť si na to privyknúť. Lebo ak by nevstali načas prišli by o program plný aktivít a súťaží, ktorý nám pripravili Peer ministráci. Celý deň sme mali niečo naplánované ale naši skvelí učitelia sa vždy snažili prispôsobiť aj našim potrebám a nápadom. Počas nášho pobytu, však v dedine kde sme dočasne bývali, vypukol požiar a rodina so siedmimi deťmi nemala kam ísť. A tak náš ročník vyzbieral vyše sto eur na ich podporu a škola darovala školské potreby, ktoré sme na CAMP-e nevyužili. Zjednodušene, všetko čo sa stalo na CAMP-e nás posunulo vpred a o to viac sme boli pripravení na najbližších päť rokov, ktoré nás čakajú na tejto škole.

STELA: EGMT CAMP slúži na to, aby sme sa viacej zbližovali medzi sebou, spoznávali nových ľudí…
Pokiaľ by ste nikoho nepoznali, veľká výhoda je, že keď už budete v škole tak budete poznať všetkých. No spoznávate sa zároveň aj s triednymi pani učiteľkami alebo aj s peer ministrami, ktorých sa môžete spýtať hocičo, čo vás zaujíma. Peer ministry vám pripravujú rôzne aktivity, počas ktorých si odnesiete veľa zaujímavých zážitkov. Máte možnosť sa porozprávať s peer ministrami okolo všetkého čo sa týka učiteľov, školy.. Boli by ste v nevýhode keby ste tam nešli hlavne kvôli tomu, že nebudete poznať učiteľov či už vašich spolužiakov. Najväčšia nevýhoda je stravovanie. Jedlá neboli dobré takže musíte chodiť do obchodu, v ktorom tiež toho není veľa. Určite to má veľký vplyv do budúcnosti, lebo sa viacej spoznáte do prvého ročníka a zase o pár rokov neskôr môžete spolu so svojimi spolužiakmi spomínať na staré zážitky atď.